Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Bandićev počasni doktorat naišao na otpor: Najavljen prosvjed „Stop nasilju nad Sveučilištem! #sramimse“

Bandić poručuje: 'Bandiću ne trebaju nagrade, nego nagrade trebaju Bandića'

Objavljeno 20.03.2019
Lucija Tokić

Prijedlog za dodjelu počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću na Sveučilištu u Zagrebu naišao je u srijedu na neslaganje i osudu u dijelu znanstvenih krugova i javnosti, pa je za 26. ožujka najavljen i prosvjed, dok je potencijalni dobitnik izjavio da “nagrade ne trebaju Bandiću, nego nagrade trebaju Bandića”.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da se radi o odluci Senata Sveučilišta u Zagrebu i upozorila sve članove Senata da je njihova odluka vrlo jasna poruka javnosti, a prije svega mladim ljudima.

Divjak: Mora se paziti tko će biti počasni doktor

“Jasno je da se mora jako paziti način kako izabire Senat tko će biti počasni doktor, jer su to vrijednosti kojima Sveučilište teži i ideali prema kojima se ide”, kazala je.

Rekla je da kao netko tko je doktorirao matematiku na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, ne želi takav odraz Sveučilišta i iza toga ne može stati.

Državni tajnik u ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić kazao je da Hrvatske nema na karti uspješnih sveučilišta u svijetu te da su hrvatska sveučilišta jako loše rangirana.

Zagrebačko sveučilište je jako loše rangirano i ako se želi izvući, ako želi napredovati, mora pokazati promjeru da želi najbolje i najkvalitetnije. Jedino tako može privući najbolje ljude da ostanu ovdje raditi znanost i podučavati na Zagrebačkom sveučilištu. Ovaj izbor to sigurno neće napraviti, kazao je državni tajnik Antičić.

Vuković: Odreći ću se diplome ako Bandić dobije doktorat

Hrvatski znanstvenik i doktorand na Oxfordu Vuk Vuković napisao je na svojoj Facebook stranici da dodjela doktorata Bandiću “metaforička šamarčina svim kvalitetnim ljudima sa Zagrebačkog sveučilišta” te je najavio da će se odreći svoje diplome na Ekonomskom fakultetu ako Bandić doista dobije počasni doktorat.

Davati počasni doktorat čovjeku koji je simbol korupcije u Hrvatskoj novo je dno dna Sveučilišta u Zagrebu, kazao je Vuk Vuković

Najavio je da će u svoj životopis staviti da je završio EFZG 2010., no da se 2019. iste diplome odrekao zbog moralne degradacije Sveučilišta.

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras izrazio je neslaganje s dodjelom doktorata Bandiću, jer se time šalje poruka da se nagrađuju osobe koje su pod sumnjom za korupciju, opterećene brojnim aferama ili kaznenim postupcima, koji su pred sudom,

“Moje mišljenje je da nema potrebe za time jer se šalje kriva poruka. Bandić je opterećen brojnim aferama. Ima nekoliko kaznenih postupaka koji su pred sudom i to je zaista jedan presedan, da Sveučilište na taj način nagrađuje ljude koji su pod sumnjom za teške korupcijske afere”, kazao je Maras.

Maras je poručio da bi se rektor sveučilišta Davor Boras trebao posvetiti napredovanju sveučilišta kako bi ono bilo bolje rangirano u svijetu, a ova dodjela tom sigurno neće doprinijeti.

Upitan, radi li štetu SDP-u Ivo Josipović, kojemu odluka o doktoratu nije sporna, Maras je kazao kako bi veća šteta bila da je on sam kao predsjednik gradske organizacije SDP-a takvo što rekao, nego Josipović.

Možemo! poziva članove Senata da se prisjete svoje doktorske prisege

Politička platforma Možemo! pozvala je u srijedu u priopćenju sve članove hrvatske akademske zajednice, građane Zagreba i hrvatsku javnost da zajedno oštro osude tu nominaciju, a članove Senata Sveučilišta u Zagrebu da se prisjete svoje doktorske prisege koja između ostalog kaže: „Pozivam vas da ostanete vjerni načelima znanosti, u svome pozivu čuvate njezine ideale, a u svome naslovu, čast ovoga Sveučilišta i njegovo mjesto u slobodnoj zajednici ljudi i naroda, koje s vama dijelimo.”

Platforma podsjeća da je protiv Milana Bandića pokrenut i vodi se “niz kaznenih postupaka zbog muljaža u Gradu Zagrebu, kupovina zastupnika nije mu strana, redovito vrijeđa novinare, naročito novinarke, te građane Zagreba, ne samo svojim postupcima već i u javnim istupima, nazivajući ih miševima ili pak vranama koje grakću”.

“Samo politički oktroirano sveučilište, zaposjednuto od pojedinaca koji brinu isključivo o vlastitim interesima, može pokrenuti postupak dodjele počasnog doktorata takvoj osobi”, drži ta platforma.

Damir Bakić, protukandidat rektoru Damiru Borasu i član platforme Možemo! drži da se radi o kandidatu koji ničim nije zaslužio takvu počast.

Predlaže se da se počasni doktorat dodijeli osobi na političkoj dužnosti koja itekako može utjecati na život i rad Sveučilišta. To je znak neukusnog, udvorničkog i podaničkog ponašanja”.

Bandić: Bandiću ne trebaju nagrade, nego nagrade trebaju Bandića

Potencijalni dobitnik počasnog doktorata Milan Bandić odgovorio je na sve to u srijedu da “samo budale pričaju o sebi“ .

“Pustite druge da pričaju o Bandiću. Bandiću ne trebaju nagrade, nego nagrade trebaju Bandića”, izjavio je Bandić na konferenciji za novinare na pitanje što misli o tom slučaju i bi li uopće želio počasni doktorat koji je predložila Muzička akademija u znak zahvalnosti što se prije nekoliko godina iz derutnog prostora preselila u modernu zgradu, za što je Grad Zagreb izdvojio novce.

Na novinarsku tvrdnju da ga je i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović u tome podržao, Bandić je odgovorio da je sve rekao.

Na Facebooku je za utorak 26. ožujka u 17,30 sati sazvano prosvjedno okupljanje ispred zgrade Sveučilišta u Zagrebu „Stop nasilju nad Sveučilištem! #sramimse“. Doktorand na Sveučilištu u Zagrebu Stjepan Perko ističe u pozivu svim doktorandima, studentima, profesorima i javnosti da izražava najdublju sramotu što je na doktorskom studiju Sveučilišta koje ima mogućnost da se višestruko optuženom Milanu Bandiću dodjeli ikakva počast, a kamoli doktorska.

(Hina)

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Tagovi: doktorat, milan bandić, prosvjed,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE