Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Bernardić: Jedina istinska demografska mjera je dobro plaćen posao

Predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović pozvao je da se izjasni što misli o aferi 'Hotmail'

Objavljeno 11.06.2018
Alan Srčnik

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u ponedjeljak kako je jedina istinska demografska mjera dobro plaćen posao; ocijenio je da su američki i ruski diplomati izjavama o Agrokoru “ušli u dvorište u kojem im nije mjesto”; a odnose u SDP smatra “generalno dobrima”.

“Jedina istinska demografska mjera je dobro plaćen posao, a sve ostalo je prodavanje magle. Cilj nam je zaustaviti iseljavanje i zato je SDP jedini do sada predložio plan za mlade i zaustavljanje iseljavanja”, kazao je Bernardić komentirajući u Oporbenom zarezu Hrvatskog radija demografske mjere koje je danas predstavila predsjednica Republike.
Besplatne udžbenike, vrtiće, povećanje dječjeg doplatka, sufinanciranje najma stana mladim obiteljima i oslobađanja doprinosa kod zapošljavanja mladih do 35 godina predložio je, kaže, SDP još prije godinu dana te mu je žao što vladajući to nisu prihvatili.
“O nijansama i odnosima između prijedloga predsjednice i resorne ministrice Murganić (demografskih mjera) nemam namjeru ulaziti u neku polemiku”, ustvrdio je Bernardić.

“Predsjednica i premijer organizirano ulaze u sukob”

Komentirajući sve češće javne sukobe na relaciji Banski dvori Pantovčak, Bernardić je kazao kako predsjednica i premijer organiizirano ulaze u sukob kako bi se predsjednica pozicionirala bolje u kontekstu predsjedničkih izbora.
“Građani ocjenjuju da je taj sukob tek isfingiran kako bi se predsjednica bolje pozicionirala u odnosu na nove predsjedničke izbore”, poručio je Bernardić.
Predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović pozvao je da se izjasni što misli o aferi ‘Hotmail’.

“Nedopustivo miješanje strane diplomacije u unutarnje pitanje”

Na traženje da komentira nedavne izjave američkog i ruskog ambasadora u vezi s procesom nagodbe u Agrokoru, Bernardić je rekao kako je nedopustivo da se strana diplomacija miješa u naše unutarnje pitanje.
“Naš zadatak je zaštititi hrvatske interese, a ne američke, ruske ili nečije treće… Zadatak diplomacije nije da se petlja u unutarnje stvari druge države. Ušli su u dvorište u kojem im nije mjesto i tu nemaju što tražiti”, poručio je.

“Živi Zid je desnica”

Na pitanje kako to da SDP zaziva nove izbore iako mu najnovije ankete ne idu u prilog, a prema CRO Demoskopu rejting stranke je 19 posto, odgovorio je kako je siguran u dobar rejting i stabilnost SDP-a te u konačnici dobar rezultat na izborima.
U Živom Zidu, kojem rejting raste i po zadnjim anketama je 13 posto, Bernardić ne vidi konkurenciju.
“Nisam zabrinut jer su se oni u više navrata deklarirali kao stranka desnice. Oni su potpisali referenudmski inicijativu Željke Markić protiv nacionalnih manjina, glasovali su za uklanjanje Trga maršala Tita, bili su protiv Istanbulske konvencije i protiv su EU”, rekao je  Bernardić.
Za referendumske inicijatve Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj rekao je kako im je cilj diskrimiirati druge i drugačije i da je to udar na Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina.
“One predstavljaju udar na Srbe, Rome, Bošnjake, Židove, gay populaciju. U podršci toj referendumskoj inicijativi su se u Hrvatskoj svi razotkrili… Nju zajedno podupiru predsjednica Republike, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i predsjednik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić. Svi su oni, kao i Most, klerikalna desnica”, zaključio je šef SDP-a.
SDP će se, kaže, protiv nazadnjačkih snaga boriti slanjem Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti tog referendumskog pitanja jer su, ističe, temeljne slobode definirane Ustavom.

“Odnosi u stranci generalno dobri”

Upitan o stanju u stranci, čelnik SDP-a odgovorio je kako su odnosi u stranci kao i u svakoj obitelji, nekada bolji, nekada lošiji, no generalno odnosi unutar SDP-a su, tvrdi, dobri.
Tvrdi i kako su odnosi njega i potpredsjednika stranke Zlatka Komadine izvrsni, “nikad bolji”, te da na zadnjem Predsjedništvu stranke nije bilo teških riječi između njih dvojice.
U kontekstu unutarstranačkih izbora za zagrebački SDP, gdje u završnu utrku za čelno mjesto ide i Denis Hrestak, kojeg mediji nazivaju Bernardićevim kandidatom, šef SDP-a je rekao kako on nema svog kandidata za čelno mjesto.
“Nemam svog kandidata. Svi su moji kandidati, kako u Zagrebu tako i u ostatku Hrvatske”, poručio je Bernardić.

(Hina)

Tagovi: bernardić, sdp,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE