Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Bernardić o HDZ: ”Ptice na grani znaju da se financiraju iz crnih fondova”

Saborska zastupnica SDP-a je ustvrdila da „HDZ ima četiri milijuna razloga zbog čega lome preko koljena i donose ovaj zakon“.

Objavljeno 22.03.2019
Antonela Verković

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je na konferenciji za novinare ustvrdio da HDZ krši demokratsku praksu pri donošenju Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma kako bi legalizirao svoje crne fondove kojima financira kampanje.

“Zakon se donosi svega nekoliko dana prije raspisivanja europskih izbora. Pokušava se danas isforsirati izglasavanje zakona, tako se krši dosadašnja demokratska praksa, ali i Zakon o radu. Potreban je isključivo da bi se legalizirali crni fondovi HDZ-a. Cijeli zakon je smišljen u svrhu legaliziranja HDZ-ovih crnih fondova”, poručio je Bernardić.

“Dizanjem novca koji mogu potrošiti u kampanji legaliziraju crne fondove kojima se financiraju. Ptice na grani znaju da se financiraju iz crnih fondova, a na ovaj način ih žele legalizirati, oprati te novce i službeno ih upotrijebiti u svrhu predizborne kampanje. Na taj način direktno kupuju europske izbore i kupuju birače koji žele izaći na svake sljedeće izbore”, ustvrdio je Bernardić.

Što se tiče referenduma, SDP neće nikada dopustiti da se referendumskim pitanjem ili provedbom referenduma udari na Ustavom zajamčena prava, bilo vjerskih, bilo nacionalnih, bilo manjinskih prava, poručio je Bernardić.

Bauk: SDP neće sudjelovati u glasanju, to je HDZ-ova farsa 

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao je kako je taj zakon imao sve predispozicije da bude dobar zakon, ali je HDZ sve to uspio upropastiti.

“Problematično je stupanje zakona na snagu tako da bi se po pravilima koja se donesu dan prije stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora za Europski parlament povećao iznos za kampanju s 1,5 na 4 milijuna kuna. Time je prekršeno nekoliko preporuka Ustavnog suda i odluka. Jedna je preporuka Venecijanske komisije da se esencijalne stvari u izbornom zakonodavstvu ne mijenjaju godinu dana do izbora, a druga je preporuka Ustavnog suda da se samo u slučajevima ako je to legitimno opravdano zakoni stupe na snagu prvog dana od objavljivanja u Narodnim novinama. Oba ta principa su prekršena i zbog toga pozivamo Ustavni sud da ukine od primjene odredbu o iznosu troškova izborne promidžbe za Europski parlament, a koja bi se odnosila na ove izbore“, apelirao je Bauk.

Kao ministar predlagao sam povećanje tog iznosa, ali nikako na način da bude mimo preporuka Venecijanske komisije, dodao je.

“Da bismo imali regularne izbore, trebali bismo uskladiti sa zakonom i sastav Državnog izbornog povjerenstva. HDZ i to opstruira uskraćujući pravo opoziciji na jednog člana DIP-a. Zbog toga je potpuno nepotrebno dovedena u pitanje regularnost izbora, što smo mislili da nakon 90-ih godina više neće biti slučaj“, upozorio je Bauk.

Problematičnom Bauk vidi i odredbu koja onemogućava financiranje obje strane ravnopravno kod referenduma, što su, kaže, razlozi zašto su protiv zakona.

Kazao je i da podržavaju motive kolega iz Mosta za dvodnevnu akciju oko regularnosti izbora, ali dio motiva koji su za zaštitu Željke Markić i sličnih referendumskih inicijativa ne podržavaju. Najavio je i da SDP „neće sudjelovati u HDZ-ovoj farsi glasovanja za ovaj zakon koji pokušavaju odvući kasno u noć neće sudjelovati“.

Glasovac: HDZ ima četiri milijuna razloga za donošenje zakona

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac ustvrdila je da nije bilo nikakvog razloga da se ova saborska rasprava vodi i zastupnici bdiju cijelu noć, napomenuvši da od pet radnih dana Sabor ne radi ponedjeljkom i utorkom pa se rasprava mogla drugačije organizirati. Ocijenila je i da „HDZ ima četiri milijuna razloga zbog čega lome preko koljena i donose ovaj zakon“.

Bernardić se osvrnuo i na traženje Austrijske biskupske konferencije da se pitanje Bleiburga riješi na razini dvaju parlamenata, rekavši da su nam tamošnja Katolička crkva i država očitali lekciju.

“Pijetet prema žrtvama je dobro došao, ali komemoracija na Bleiburgu se pretvorila u žalovanje za NDH i propalim režimom”, zaključio je Bernardić.

(Hina)

FOTO: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ua

Tagovi: crni fondovi, Davor Bernardić, financije, hdz, sdp, zakon,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE