Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Bernardić: Svi štite svoje građane od inflacije osim hrvatske vlade

"U zadnjih 10 mjeseci poskupio je svaki drugi prehrambeni proizvod, cijene nekih narasle su i 150 posto, čak je toaletni papir poskupio skoro 50 posto"

Objavljeno 21.01.2022
Ivona Amidžić

Most i Socijaldemokrati iskoristili su u petak raspravu o novom zakonu o zaštiti prava potrošača kako bi prozvali vladu da se ne snalazi u okolnostima koje donosi “galopirajuća inflacija”, odnosno da se ponaša kao da se ništa ne događa, prenosi Index.

“Svi štite svoje građane osim hrvatske vlade, koja kaže da će možda nešto napraviti”, ustvrdio je bivši šef SDP-a, sada Socijaldemokrat Davor Bernardić, pa pozvao kolege da se pridruže njihovu prijedlogu da se zamrznu cijene osnovnih prehrambenih namirnica.

“U zadnjih 10 mjeseci poskupio je svaki drugi prehrambeni proizvod, cijene nekih narasle su i 150 posto, čak je toaletni papir poskupio skoro 50 posto”, naveo je Bernardić. Nikola Grmoja (Most) pita razmišlja li se u vladi kako zaštititi potrošače od njenih nerazumnih odluka, a kao jednu takvu spominje zamrzavanje cijena goriva.

“Sada imamo situaciju da, kad je pala cijena barela nafte, oni koji su u periodu dok je bila zamrznuta gubili, dižu cijenu, pa naši građani plaćaju skupo gorivo”, izjavio je zastupnik i zauzeo se za ukidanje trošarina na gorivo, a ne zamrzavanje cijena, “jer na kraju to će sve platiti potrošači”.

I dok Grmoja tvrdi da vlada predlaže zakone koji neće poboljšati položaj potrošača, HDZ-ovci uvjeravaju da je novi zakon o zaštiti potrošača “ozbiljan iskorak”, a SDP ga naziva “dobrodošlim”.

“Zašto potrošač ne može prigovoriti putem Vibera ili WhatsAppa?”

HDZ-ovi zastupnici posebno pozdravljaju što se u nepoštene trgovačke prakse ubraja i dvojna kakvoća robe, odnosno svako stavljanje robe na hrvatsko tržište uz tvrdnju da je identična robi u drugim članicama EU iako se značajno razlikuje po sastavu i kvaliteti.

Mariju Jelkovac zanima što u praksi znači proširenje crne liste nepoštenih praksi lažnim potrošačkim recenzijama, a Ljubicu Maksimčuk može li potrošač pisani prigovor podnijeti i aplikacijom Viber.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman pojašnjava da internetska platforma kod potrošačkih recenzija mora jasno naznačiti temelje li se one na stvarnom iskustvu kako potrošač ne bi temeljem neistinitih recenzija kupio uslugu, a kao primjer navodi recenzije kod rezerviranja hotelskog smještaja.

Kad je pak riječ o pisanim prigovorima, oni se mogu podnijeti e-poštom, chatom, ne i Viberom i WhatsAppom jer oni ne zadovoljavaju uvjet pohrane vremena i sadržaja komunikacije, pa ne postoji trag o podnesenom prigovoru.

Takvom se objašnjenju čudi Marijana Puljak (Centar) i kaže da kod tih aplikacija postoje načini kako se sadržaj može sačuvati, no Mikuš Žigman uzvraća da je poruku lako obrisati, pa se gubi trag da je poslana, stoga takvi načini podnošenja prigovora nisu predviđeni.

SDP-ova Barbara Antolić Vupora kaže da je novi zakon dobrodošao, no da mu nedostaju oni koji će pratiti njegovu provedbu, a inspektori nisu dovoljno educirani za internetsku trgovinu. Inspekcijske službe stalno se jačaju, pogotovo u nadzoru digitalnog tržišta, uvjerava državna tajnica.

foto: arhiva

Tagovi: bernardić, inflacija, most, poskupljenje, vlada,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE