Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Bernardić: U slučaju najma mercedesa majke ministrice Žalac postoji ozbiljna sumnja na korupciju

"Zar oni zaista misle da su hrvatski građani budale koji je to ne vide", upitao je Bernardić

Objavljeno 21.03.2019
Lucija Tokić

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u četvrtak da u vezi luksuznog mercedesa koji je unajmila majka ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac postoji ozbiljna sumnja na korupciju, te da Vlada u zadnjih šest mjeseci nije učinila ni jedan korak bliže rješenju problema Uljanika.

Upitan radi li se možda o unutarstranačkom obračunu u HDZ-u, Bernardić je s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru pozvao ministricu Žalac da, ako ima indicija, to prijavi nadležnim institucijama.

Bernardić: Sumnja na korupciju i teška kaznena djela

Bernardić smatra da ima puno indicija o pogodovanju pri kupnji autobusa, o korupciji prigodom javnog natječaja “najbrži prst”, pa do zadnjeg slučaja kada je mercedes u najam uzela “starija gospođa, jedna baka”.

“Zar oni zaista misle da su hrvatski građani budale koji je to ne vide”, upitao je Bernardić ustvrdivši kako se radi o ozbiljnoj sumnji na korupciju i teška kaznena djela.

Što se tiče Josipa Stojanovića Jollya, čija je tvrtka iznajmila mercedes ministričinoj majci, za kojeg se sumnja da je dao ulaznicu za utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ministru financija Zdravku Mariću, Bernardić je rekao da je Marić poznat po aferama – od Agrokora do asistiranja skupini Borg pri pisanju “lex Agrokor”, a svoju je sestru de facto stavio u odjel Hanfe.

U konkretnom slučaju mislim da ima posla za policiju, Državno odvjetništvo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i taj posao treba prepustiti njima, drži Bernardić.

Također je upitao zašto Vlada ne reagira na stanje u hrvatskim brodogradilištima i zatražio da izvješća koja su primali bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić i aktualni ministar Darko Horvat budu javno dostupna.

Je li se glavni državni odvjetnik “vratio s godišnjeg odmora”

Građani imaju pravo znati kako je utrošen novac “upumpan” u brodogradilišta, jer je očito da je utrošen nenamjenski, nestao je iz Uljanika.

Za to netko trebao odgovarati, poručio je Bernardić i upitao je li se glavni državni odvjetnik “vratio s godišnjeg odmora” s obzirom da je prije šest mjeseci bio u brodogradilištu Uljanik, a nema informacija što je nakon toga poduzeo.

Bernardić smatra da se problem brodogradilišta 3. maj može lako riješiti, jer je ušao sa “čistim novcem” u grupaciju Uljanik, bez ikakvih dugova. To mora biti imperativ, a problem Uljanika treba riješiti tako da se sačuvaju radna mjesta i brodogradnja u Hrvatskoj.

Ustvrdio je kako nije moguće spasiti brodogradilišta bude li se primjenjivao HDZ-ov model – “pogodujem strateškom partneru, dajem mu novac hrvatskih građana, a on umjesto da ga uloži u brodogradilište, otjera radnike i njime sagradi marine i hotele”.

Grčić: Vlada je dopustila potencijalnom strateškom partneru da je ucijeni

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić rekao je kako je neupitno da je Vlada u slučaju Uljanika sama sebe dovela u prilično bezizlaznu situaciju, jer je dopustila potencijalnom strateškom partneru da je ucijeni i postavi uvjet da država preuzme 100 posto dugova Uljanik grupe.

Vladu bi trebalo pitati koja je uloga strateškog partnera i s koji novcem planira ući i u kojem postotku planira sudjelovati u restrukturiranju brodogradilišta, rekao je Grčić podsjetivši da je strateški partner u programima iz 2013. trebao sudjelovati s najmanje 40 posto troškova restrukturiranja.

Ako su procijenjeni troškovi restrukturiranja 7 milijardi kuna, onda strateški partner mora u tome participirati, a ne samo hrvatska država, poručio je Grčić.

(Hina)

foto:  HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Tagovi: Davor Bernardić, Gabrijela Žalac, korupcija, mercedes, sumnja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE