Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Beroš: Broj zaraženih raste, kod 70 posto britanska varijanta

S obzirom da se bliže uskrsni blagdani pozvao je građane na oprez i izbjegavanje većih druženja

Objavljeno 25.03.2021
Ivona Amidžić

Broj zaraženih covidom-19 i dalje raste, četvrti dan za redom broj hospitaliziranih veći je od 1000, a dosad sekvencionirani uzorci pokazuju da je kod 70 posto prisutna britanska varijanta virusa, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak na sjednici Vlade.

Beroš je naveo kako je dosad isporučeno 514.830 doza cjepiva, a do jučer je upotrijebljeno 413.465 doza te su cijepljene 333.122 osobe.

Prijavljeno je 2019 sumnji na nuspojave cjepiva.

Zbog rasta broj oboljelih bolnice su dobile upute o povećanju kapaciteta nužnih za liječenje bolesnika sa covidom-19.

“Stopa potvrđenih slučajeva i dalje raste te se u odnosu na prošlotjedno izvješće radi o 28-postotnom povećanju. Bilježimo i pad prosječne dobi oboljelih sa 49,9 godina na 42,7 godina, što je dodatni poziv na oprez”, rekao je Beroš.

Nastavlja se rast broja pacijenta na bolničkom liječenju i respiratoru. Četvrti dan za redom broj hospitaliziranih pacijenata je veći od 1000, a broj zaprimljenih osoba je ponovno veći od broja otpuštenih.

S obzirom da se bliže uskrsni blagdani pozvao je građane na oprez i izbjegavanje većih druženja.

“Pozivam građane da pomognemo sebi samima i ostatku zajednice pridržavajući se epidemioloških mjera. Ako se uz nastavak cijepljenja pridržavamo mjera nošenja maski, fizičke distance i izbjegavanja grupiranja, to je dovoljna garancija za neširenje virusa”, kaže Beroš.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je kako je Nacionalni stožer donio odluke o pooštravanju epidemioloških mjera za Primorsko-goransku, Karlovačku, Zagrebačku i Dubrovačku-neretvansku županiju.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji strože mjere ograničenja broja osoba na javnim okupljanjima te obustava rada ugostiteljskih objekata proširena je i na gradove u Neretvanskoj dolini.

Što se tiče mjera nadzora, posebna pozornost posvećena je nedopuštenim okupljanjima i načinu rada ugostiteljskih objekata.

U tjedan dana provedeno je 18.802 nadzora, utvrđena su 193 slučaja nepridržavanja mjera te su izdana 174 upozorenja.

Utvrđen je 91 prekršaj te će biti podnesena 66 prekršajna naloga, kao i tri za kaznena djela širenja bolesti.

Također je utvrđeno 246 slučajeva kršenja samoizolacije.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, britanska varijanta, covid, koronavirus, oboljeli, stožer, virus, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE