Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Beroš: I dalje bilježimo pozitivne trendove; 110 ljudi manje u bolnicama

"Nadamo se da će ovo s cijepljenjem ići dalje i doprinijeti borbi protiv epidemije"

Objavljeno 20.01.2021
Ivona Amidžić

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako Hrvatska i dalje bilježi pozitivne trendove vezane uz zarazu koronavirusom, a danas je u odnosu na jučer 110 bolesnika manje na liječenju u bolnicama.

“Hrvatska je i dalje u pozitivnim trendovima, poglavito u broju hospitaliziranih kojih je trenutno 1.603, što je za 110 manje nego jučer. To je veliki pad u jednom danu ali imamo dva bolesnika više na respiratoru pa treba biti i dalje na oprezu”, rekao je Beroš.

Smanjenje osobnih kontakata je, istaknuo je, garancija za daljnje sprečavanje širenja epidemije, a cijepljenje daje nadu i pruža sigurnost u svjetliju budućnost.

“Trenutno je dostava cjepiva stabilna, svi proizvođači planiraju povećanje proizvodnje i doza. Nadamo se da će ovo s cijepljenjem ići dalje i doprinijeti borbi protiv epidemije”, rekao je Beroš.

Što se tiče zbrinjavanja infektivnog otpada iz bolnica, kaže kako je održano nekoliko međuresornih sastanaka te da su na tragu rješenja. Kazao je i kako je KB Dubrava dodatno ugovorila s tvrtkom koja se tim poslom bavi zbrinjavanje dodatnih količina otpada te su nabavili kontejner za prešanje koji smanjuje volumen otpada.

“Razgovarali smo i o dugoročnim rješenjima koja bi implicirala promjene zakona i sagledavanje činjenice da u Hrvatskoj nemamo spalionicu opasnog otpada”, poručio je.

Beroševa pomoćnica Vera Katalinić Janković rekla je kako je zakonom omogućeno da zdravstvene ustanove zbrinjavaju otpad u svom krugu do izlaza iz ustanova, a u pripremi je dokumentacija i projekti za europska sredstva koja će omogućiti ustanovama da otpad u potpunosti zbrinjavaju u svom krugu.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je kako trenutno najveću incidenciju covida-19 ima Sisačko-moslavačka županija, a najmanju Istarska županija.

Hrvatska je prema 14-dnevnoj incidenciji na 7. mjestu u EU, a na 20 mjestu po smrtnosti sa stopom od 1.134 na milijun stanovnika.

Dosad su cijepljene  54.304 osobe, te je zabilježeno 167 prijava nuspojava, među kojima se šest odnosi na Modernino cjepivo.

“Najčešće se radi o lokalnim reakcijama, temperaturi, mučnini. Od petka smo zaprimili i pojavu crvenila, žarenja, nekoliko ozbiljnih nuspojava koje su sve završile dobro”, rekao je.

Markotić: Sekvencirat ćemo jedan postotak uzoraka

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić još jednom je upozorila na oprez zbog novog zaraznijeg soja virusa, koji se već pojavio u okruženju, u Sloveniji i Mađarskoj.

“Nije upitno da će se naći i u Hrvatskoj”, rekla je Markotić.

Građane je stoga pozvala na oprez i poštivanje mjera zaštite – nošenje maski i održavanje distanci te istaknula da postojeća cjepiva pokrivaju dosadašnje mutacije.

“Pratit ćemo situaciju. Sekvencirat ćemo jedan postotak uzoraka. Mi smo se prijavili da imamo kapacitet koji se mogu uključiti u proces sekvenciranja. Oni koji moraju putovati u zemlje gdje ima više slučajeva, trebaju to reći svojim liječnicima”, rekla je Markotić te posebno apostrofirala Veliku Britaniju.

Upitana za stanje s infektivnim otpadom u bolnici Fran Mihaljević, rekla je da je on zbrinut u hermetički zatvorenim kontejnerima, a jedan dio još čeka odvoz. Dodala je da se razmatraju dodatne opcije i uvođenje tehnologija kako bi hrvatske zdravstvene institucije ubuduće mogle same rješavati taj problem.

Vezano uz mogućnost pooštravanja mjera po uzoru na Njemačku, načelnik Stožera Davor Božinović je istaknuo da Hrvatska ima vlastiti pristup koji ju je svrstao među zemlje koje se dobro nose s epidemijom.

“No zbog veza s okolnim zemljama, pratimo trendove i izvan Hrvatske. Mjere koje će se donositi za 11 dana bit će rezultat situacije u Hrvatskoj, nećemo automatizmom kopirati ono što primjenjuju druge zemlje”, istaknuo je.

Naglasio je i da je za popuštanje mjera važno  da se zadrži pozitivan trend. “Razgovarat će se o mogućim korekcijama, ali 1. veljače nije datum kada će se događati nešto spektakularno s popuštanjem mjera”, poručio je Božinović.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, covid, hospitalizirani, koronavirus, respiratori, trend, zaraza,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE