Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Beroš: Mobilizacija bolničkog sustava i ponovno aktiviranje Arene

Beroš je naveo da u proteklih tjedan dana od ukupnog broja novozaraženih 74,5 nije bilo cijepljeno

Objavljeno 29.10.2021
Ivona Amidžić

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sjednici Vlade kako je broj novozaraženih među testiranima dosegnuo 33,77 posto te se bolnički sustav dodatno mobilizira, što uključuje i ponovno aktiviranje tercijarnog centra Arena Zagreb za prihvat covidom-19 zaraženih pacijenata.

Beroš je naveo da u proteklih tjedan dana od ukupnog broja novozaraženih 74,5 nije bilo cijepljeno, a gotovo jednak postotak je i među hospitaliziranima, 75 posto nije cijepljeno ni jednom dozom.

Novozaraženi u dobi do 20 godina, njih 27 posto, te 60 posto u dobi od 20 do 40 danas čine 87 posto od ukupnog broja novozaraženih, kazao je.

Preko 70 posto necijepljenih među novozaraženima i umrlima

“I dalje se nastavlja trend od preko 70 posto necijepljenih među novozaraženima, hospitaliziranima i preminulima. S obzirom na hladnije vrijeme i visokozaraznu delta varijantu ubrzano širenje epidemije je očekivano, na što smo kontinuirano upozoravali. Zdravstveni sustav se sprema na nova, dodatna opterećenja. Vrhunac četvrtog vala dočekujemo pripravni s utvrđenim planom djelovanja”, istaknuo je Beroš.

Zbog toga je Ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva u srijedu zaključila da je u Gradu Zagrebu, zbog značajnog porasta pacijenata i visoke popunjenosti bolničkih kapaciteta, potrebno povećati broj kreveta, uključujući i jedinice intenzivnog liječenja.

Predviđena je mobilizacija potrebne medicinske opreme, KBC Zagreb, Sestre milosrdnice i KB Dubrava će do ponedjeljka dodatno povećati broj kreveta, dok će KB Merkur i Sveti Duh biti u pripravnosti za otvaranje novih stacionarnih covid kapaciteta.

S obzirom na preopterećenost hitne medicinske službe u Zagrebu, bolnice će povećati i izolacijske kapacitete u objedinjenim hitnim bolničkim prijemima za zbrinjavanje pacijenata koji im gravitiraju, te će se pojačati komunikacija i suradnja između izvanbolničke i bolničke hitne službe. Sve bolnice će biti dužne prijavljivati podatke o popunjenosti četiri puta dnevno.

Zbog brzog širenja virusa ponovno se priprema aktiviranje tercijarnog centa Arena Zagreb za prihvat covid pozitivnih bolesnika.

Ponovno otvaranje Covid ambulanti

Ministarstvo zdravstva naložilo je županijskim stožerima i domovima zdravlja ponovno otvaranje Covid ambulanti radi rasterećenja pritiska na bolnice. U Zagrebu su one otvorene već ovaj tjedan, rekao je Beroš.

“Trenutno bilježimo značajno povećanje interesa za cijepljenje u odnosu na tjedan ranije. Prva tri dana ovog tjedna prvom dozom cijepljeno je 3790 osoba više nego prošloga tjedna. U Hrvatskoj je do jučer utrošeno 3.86.590 doza cjepiva, a cijepljeno je 56 posto odraslog stanovništva”, kazao je ministar.

Istaknuo je da je cijepljeno više od 88 posto liječnika te pozvao sve, a posebno starije, da slijede njihov primjer jer imamo dostupne četiri vrste cjepiva.

S dodatnom trećom dozom cijepljeno je više od 14.000 osoba, a u četvrtom tjednu covid potvrda među djelatnicima u bolnicama i primarnoj zaštiti zabilježena su 94 pozitivna nalaza.

Pojačani nadzor poštivanja epidemioloških mjera

Načelnik Nacionalnog stožera civilne Davor Božinović rekao je da povećani broj novozaraženih ukazuje na trend opuštanja u društvu i nedovoljno pridržavanje epidemioloških mjera, pa će se stoga inzistirati na pojačanim nadzorima njihova poštivanja.

“Održan je sastanak inspektora civilne zaštite s inspektorima Državnog inspektorata i policijom gdje je dogovorena operativna provedba pojačanih mjera nadzora. Policijski službenici će obavljati pojačani nadzor osoba u javnom prometu, ugostiteljskim objektima, posebno nadzor njihova rada poslije redovnog radnog vremena te nadzor provedbe mjera na javnim okupljanjima”, kazao je.

Državni inspektorat će nadzirati rad ugostiteljskih objekata i trgovačkih centara, a Ravnateljstvo civilne zaštite pojačano će nadzirati pravne osobe u ugostiteljskim objektima i trgovačkim centrima, ali i okupljanja poput svadbi i drugih javnih okupljanja.

Na temelju prikupljenih saznanja posebna će se pozornost posvetiti organizacije zajedničkih akcija radi sprječavanja ilegalnih okupljanja, odnosno prema pravnim osobama koje opetovano krše odluke Stožera, najavio je Božinović.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, bolnički sustav, mobilizacija, sjednica, testirani, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE