Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Beroš: Razgovara se o popuštanju mjera u sportu i osnovnim školama

"Donijet ćemo mjere koje će biti primjerene trenutku, epidemiološkoj situaciji u Europi i Hrvatskoj te činjenici da su oko nas i neke nove varijante virusa"

Objavljeno 25.01.2021
Ivona Amidžić

Ovaj će se tjedan odlučiti o mogućem popuštanju epidemioloških mjera, o otvaranju sportskih dvorana i teretana te o mogućnosti nastave uživo za učenike viših razreda osnovnih škola, potvrdio je u nedjelju ministar zdravstva Vili Beroš.

Naime, sadašnje epidemiološke mjere na snazi su do 31. siječnja, a o mogućem popuštanju razgovaralo se jučer na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ocijenjeno je kako je epidemiološko stanje u Hrvatskoj iznimno zadovoljavajuće, što dopušta razmišljanje i o nekoj relaksaciji, izjavio je ministar zdravstva Beroš nakon sastanka.

No, istaknuo je da će do popuštanja doći samo ako se nova varijanta koronavirusa ne pojavi u Hrvatskoj, jer, dodaje, tada sve pada u vodu i bit će potrebna nova prilagodba.

U sklopu eventualnih popuštanja mjera, Beroš je potvrdio kako se razgovara o tome da se učenici viših razreda osnovne škole vrate na nastavu u škole, da se sportske aktivnosti stave u prvi plan i otvore teretane, a nastojat će se ujednačiti mjere za ugostitelje.

“Donijet ćemo mjere koje će biti primjerene trenutku, epidemiološkoj situaciji u Europi i Hrvatskoj te činjenici da su oko nas i neke nove varijante virusa”, istaknuo je.

Na sastanku je, kaže, bilo riječi i o poremećaju s cijepljenjem protiv koronavirusa, jer proizvođači cjepiva nisu ispoštovali potpisane ugovore koji su definirali dinamiku i količinu isporuke.

Usuglašeno je kako će Hrvatska i sama i u okviru EU, tražiti još jednom da nadležni razgovaraju s proizvođačima cjepiva i nađu način da se ranije dogovorene isporuke realiziraju.

Dogovoreno je da se razradi strategija sekvenciranja genoma koronavirusa kako bi se detektirala eventualna pojava novih varijanti virusa u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Beroš izvijestio je da je u sklopu Zaklade za znanost do sada napravljeno preko sto sekvenciranja genoma virusa, a po preliminarnim rezultatima, među uzorcima iz županija sjeverne Hrvatske, bilo je nekih elemenata sukladnim genskim promjenama virusa u Škotskoj.

“To može objasniti onako nagli porast broja novozaraženih u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. No, u ovom trenutku nema takvih žarišta i može se vjerovati da takvog virusa nema u Hrvatskoj, no nismo izolirani”, upozorio je.

Podsjetio je i da se niz europskih zemalja zatvara u strahu o novih varijanti virusa te poručio kako će to sve biti uzeto u obzir prilikom donošenja novih mjera ovaj tjedan.

Upitan za dostatnost Pfizerovog cjepiva za docjepljivanje, odgovorio je kako ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak garantira da imamo dovoljne količine i da tu neće biti problema.

No, poručio je i da s novim dozama cjepiva moramo biti krajnje racionalni, jer je dinamika dostave nešto smanjena. Cilj je procijepiti sve koji su dobili prvu dozu, no u ovom trenutku neće se širiti obuhvat cijepljenja, objasnio je.

Ministar Beroš je potvrdio da je na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite bilo riječi i o nabavi cjepiva iz drugih izvora, no, kaže, nije donesena nikakva definitivna odluka o tome.

“Suglasni smo da ćemo tražiti ono što je dogovoreno i što je Europa očekivala od proizvođača”, istaknuo je.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, epidemiološke mjere, koronavirus, popuštanje mjera, sport, učenici, ugostitelji,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE