Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Beroš: U Hrvatskoj 3053 nova slučaja zaraze koronavirusom

“U Hrvatskoj je 3053 novih slučajeva zaraze, udio zaraženih u broju testiranih je 28,24 posto"

Objavljeno 21.10.2021
Ivona Amidžić

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su novozaražene 3053 osobe, što je porast od 56 posto u odnosu na prošlu srijedu, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš  u četvrtak.

“U Hrvatskoj je 3053 novih slučajeva zaraze, udio zaraženih u broju testiranih je 28,24 posto. Na bolničkom liječenju je 939 osoba, od kojih je 131 osoba na respiratoru”, kazao je Beroš na sjednici Vlade.

Istaknuo je da je u bolničkom sustavu zamjetan porast hospitaliziranih, među kojima su i oni s najtežom kliničkom slikom koji se liječe na respiratoru ili ECMO uređaja. Dodao je da su iz tog razloga Klinici za infektivne bolesti Dr.  Fran Mihaljenić privremeno ustupljeni dodatni ECMO uređaji iz drugih bolnica.

“Porast broja novozaraženih od 56 posto u odnosu na proteklu srijedu poziv je na dodatnu, prijeko potrebnu dozu opreza. Preveliki rezervoar necijepljenih delta varijanti koronavirusa omogućava značajan manevarski prostor za širenje”, istaknuo je Beroš.

U proteklih tjedan dana, 70,8 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno

Ministar zdravstva istaknuo je da je u proteklih tjedan dana, od ukupnog broja covid-19 hospitilaliziranih osoba, njih 70,8 posto nije bilo cijepljeno niti jednom dozom cjepiva. Na respirator je u tom razdoblju stavljeno 100 osoba, od kojih čak 86 posto nije cijepljeno niti jednom dozom.

Poručio je međutim, da porast broja novozaraženih u četvrtom valu pandemije donosi blaži porast hospitaliziranih u odnosu na dva prethodna vala. Tako je u 2. i 3. valu epidemije porast broja hospitaliziranih  pratio je porast broja oboljelih, u ovom 4. valu porast hospitaliziranih u odnosu na novooboljele blaži.

“Broj hospitaliziranih u ovom trenutku zaostaje za brojem zaraženih, što je posljedica cijepljenja građana”, ocijenio je Beroš.

Istaknuo je i da je najveći broj novih slučajeva zaraze među mladima, u dobi od 9 do 19 godina, te među populacijom u dobi od 40 i 49 godina, a da medijan dobi zaraženih sada iznosi 36 godina.

Dodao je da je do jučer, u Hrvatskoj cijepljeno 55,38 posto odraslog stanovništva, a treću dozu dobilo ke 1489 osoba.

Među zdravstvenim radnicima, obuhvat cijepljenja je 73 posto, a najviše je cijepljenih liječnika. Cijepljeno ih je gotovo 80 posto, a uz one koji su imunizirani zarazom, postotak zaštićenih liječnika doseže gotovo 90 posto.

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin istaknula je da u prošlih tjedan dana nije bilo novih epidemioloških mjera, a da aktualne mjere vrijede do 31. listopada.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: beroš, covid, koronavirus, oboljeli, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE