Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Beroš: Za testiranje i liječenje covida HZZO dosad platio 2,1 milijarde kuna

Odgovarajući na zabrinutost za zdravstveno stanje nacije ministar je rekao kako je tek za 1,9 posto manje kontakata koje građani uspostavljaju s liječnicima obiteljske medicine

Objavljeno 14.10.2021
Ivona Amidžić

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je u četvrtak u Saboru kako je od početka pandemije do kraja kolovoza ove godine za testiranje i liječenje oboljelih od Covida-19 iz obveznog zdravstvenog osiguranja plaćeno ukupno 2,13 milijarde kuna.

Hrvatski zavod za zdravstvo osiguranje od početka pandemije do kraja kolovoza za testiranje i liječenje oboljelih od covida iz obveznog zdravstvenog osiguranja platio je ukupno 2,13 milijarde kuna, kazao je Beroš podnoseći Saboru tromjesečno Izvješće o mjerama protiv epidemije Covida-19.

Odgovarajući na zabrinutost za zdravstveno stanje nacije ministar je rekao kako je tek za 1,9 posto manje kontakata koje građani uspostavljaju s liječnicima obiteljske medicine, a povećan je broj telefonskih i e-mail kontakata, dok se preventivne mjere, posebno za onkološke bolesnike, odvijaju u najvećoj mogućoj mjeri s obzirom na okolnosti.

Kad je riječ o broju naručenih doza cjepiva pojasnio je da se one odnose ne samo na ovu, već i na 2022. i 2023. godinu.

Na nove varijante virusa cjepivo djeluje u 75 do 80 posto slučajeva

O povezanosti cijepljenja i mortaliteta Beroš je istaknuo kako kao svjetska populacija imamo sreće da cjepivo djeluje na nove varijante virusa. “Moramo biti zahvalni znanosti i struci što je iznjedrila cjepivo koje na nove varijante djeluje u 75 do 80 posto slučajeva. Ovo cjepivo, kao nijedno na svijetu, ne štiti 100 posto”, poručio je  Beroš zastupniicma.

Za samo izvještajno razdoblje od lipnja do kraja kolovoza naveo je kako je to bilo razdoblje s bitno slabijim intenzitetom epidemije, što je doprinijelo odličnim turističkim rezultatima.

U izvještajnom razdoblju zdravstveni sustav se prilagodio, smanjio covid odjele i povećao pružanje zdravstvene zaštite ostalim pacijentima i nastavljeno je intenzivno provođenje testiranja i nadzora zaraženih te cijepljenje, kazao je ministar.

U tri mjeseca utrošeno ukupno 1,5 milijuna doza cjepiva.

Dodao je da je od početka lipnja otvoreno 249 punktova, najviše u priobalju, za provođenje brzih antigenskih testiranja i izdavanje Covid potvrda, a u tri mjeseca utrošeno ukupno 1,5 milijuna doza cjepiva.

“Unatoč velikom broju turista i domaćeg stanovništva uspjeli smo održati mirnu i stabilnu epidemiološku situaciju u zemlji, osigurali smo status najsigurnije destinacije na Mediteranu”, istaknuo je Beroš i dodao da je u tri mjeseca u Hrvatskoj zabilježeno ukupno 18.622 slučajeva zaraze.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: beroš, covid, hzzo, zdravstveno osiguranje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE