Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

BiH ima prometni znak kojega nijedna zemlja na svijetu nema

Vozači su naviknuli viđati prometne znakove koji upozoravaju na razne životinje, ali ovakvo upozorenje zasigurno nisu još vidjeli

Objavljeno 06.11.2018
Lucija Tokić

Članovi Centra za krš i speleologiju postavili su prvi prometni znak u svijetu koji pokušava skrenuti pozornost na stradanje šišmiša u pećini/tunelu nedaleko Vareša, kroz koju prolazi regionalna prometnica.

“To je prvi takav znak u svijetu. Znak je postavljen s obje strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje”, objavljeno je iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva.

Iz udruge navode da je znak postavljen nakon što je zabilježeno stradanje više šišmiša zbog sudara s automobilima. Upozorili su i na to da je prije izvjesnog vremena postavljena javna rasvjeta s vrlo jakim osvjetljenjem, što smatraju štetnim za šišmiše te se time povećava mogućnost njihova stradanja.

Pećina Ponikva jedna je od pet pećina u svijetu kroz koje cijelom dužinom prolazi prometnica, a naseljava je nekoliko vrsta šišmiša.

Iz ovoga udruženja navode kako se radi o velikom i malom potkovastom šišmišu, zatim velikom i malom mišouhom šišmišu, velikom kasnom šišmišu, šrajbersijevu šišmišu te širokouhom i alpskom dugouhom šišmišu.

(Hina)

foto: Pixabay

Tagovi: Centra za krš i speleologiju, prometni znak, šišmiš, tunel Ponikva,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE