Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

BiH: Sudionici “Marš mira” počeli obilježavanje obljetnice genocida u Srebrenici

U pohodu sudjeluju članovi obitelji ubijenih Srebreničana te stotine onih koji na ovaj način sudjeluju u obilježavanju obljetnice srebreničkog genocida

Objavljeno 08.07.2018
Antonela Verković

Više od pet tisuća sudionika u nedjelju je krenulo na pohod nazvan “Marš mira” iz mjesta Nezuci u okolici Tuzle ka Srebrenici do koje će pješačiti naredna dva dana kako bi i na taj način odali počast žrtvama genocida što su ga u srpnju 1995. godine nad srebreničkim Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

U pohodu sudjeluju članovi obitelji ubijenih Srebreničana te stotine onih koji na ovaj način sudjeluju u obilježavanju obljetnice srebreničkog genocida i pridružit će se središnjoj komemoraciji u memorijalnom centru u Potočarima zakazanoj za 11. srpnja.

Sudionici “Marša mira” proći će pravcem dugim stotinu kilometara kojim su Bošnjaci pokušali domoći slobodnog teritorija nakon što su srpske snage prije 28 godina pregazile enklavu pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Na tom su putu Srebreničani bili izloženi neprekidnim napadima i tisuće su ih stradale u pokušaju izvlačenja iz enklave ka teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Na čelu povorke koja je krenula iz Nezuka u nedjelju je bio Naser Orić, ratni zapovjednik obrane Srebrenice.

“Svaka stopa na ovoj stazi je natopljena krvlju”, kazao je Orić pozvavši sudionike marša da se s dužnim poštovanjem odnose prema uspomeni na žrtve.

11. srpnja na groblju u memorijalnom kompleksu u Potočarima bit će pokopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida pronađeni u proteklim godinama u nekoj od brojnih masovnih grobnica.

U genocidu počinjenom nakon 11. srpnja 1995. godine ubijeno je više od osam tisuća Bošnjaka a do sada su pronađeni i pokopani ostaci njih više od 6600.

(Hina)

Tagovi: ''Marš mira'', genocid, Srebrenica,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE