Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Biste li ga kupili? Na dražbi je Einsteinovo pismo o Bogu

"Riječ Bog za mene nije ništa drugo doli izraz i proizvod ljudske slabosti'' - dio je pisma Einsteina koje će se prodavati za 1,5 milijuna dolara... Što mislite, vrijedi li toliko?

Objavljeno 08.10.2018
Antonela Verković

Albert Einstein, slavni fizičar i velika povijesna ikona, davne 1954. godine napisao je pismo u kom iznosi svoja razmišljanja o religiji i vlastitoj židovskoj vjeri. Dok ga je pisao ogromni genije, nema sumnje da je vrijedno i značajno i da ‘zbori’ zaista pametne činjenice.

Bit će ponuđeno na dražbi Christie’sa u New Yorku početkom prosinca.

Pismo koje je slavni Einstein napisao godinu dana prije smrti, očekuje se da bi moglo biti prodano za 1,5 milijuna dolara.

Pismo na stranici i pol, napisano na njemačkom i upućeno filozofu Ericu Gutkindu, smatra se ključnim rukopisom u raspravi o znanosti i religiji i najjasnije je Einstenovo razmišljanje na tu temu.

Dosad je pismo bilo u zbirci privatnog kolekcionara.

“Riječ Bog za mene nije ništa drugo doli izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka časnih, ali primitivnih legendi. Nijedna interpretacija, ma koliko suptilna bila, ne može to promijeniti”, napisao je Einstein.

Napisao je i da voli i poštuje svoj židovski narod, ali ne vjeruje da je “izabran”.

“Židovska vjera, kao i sve druge vjere, oličenje je dječjih praznovjerja. Ne vidim ništa ‘izabrano’ u njima”, napisao je nobelovac.

Peter Klarnet, stručnjak za knjige i rukopise u Christie’su, kaže da je pismo “jedna od presudnih izjava u debati o ‘znanost protiv religije'”.

Aukcijska kuća procjenjuje da pismo vrijedi najmanje 1,5 milijuna dolara.

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: albert einstein, dražba, pismo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE