Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Bivši islamofobni zastupnik iznenadio Nizozemsku i preobratio se na islam

Poznato je da se Joram van Klaveren godinama žestoko borio protiv islama u donjem domu nizozemskog parlamenta

Objavljeno 05.02.2019
Tamara Lemajić

Bivši nizozemski zastupnik, Joram van Klaveren, nekada desna ruka islamofobnog političara Geerta Wildersa, iznenadio je objavom da se preobratio na islam.

Poznato je da se Joram van Klaveren godinama žestoko borio protiv islama u donjem domu nizozemskog parlamenta, za Wildersovu stranku PVV (Stranka za slobodu).

Ta se stranka zalagala za zabranu burki i minareta tvrdeći da ne želi islam ili da ga barem bude što manje u Nizozemskoj, podsjeća dnevni list Algemeen Dagblad (AD)

Dok je pisao knjigu protiv islama, Van Klaveren (40) je promijenio uvjerenje pretvorivši svoj rad u “pobijanje prigovora koje ne-muslimani imaju prema toj religiji”, objasnio je u razgovoru objavljenom u utorak u listu NRC.

“Ako je sve što sam dosada napisao istina, a mislim da je, onda sam ja de facto musliman”, izjavio je. Njegova knjiga “Otpadnik: od kršćanstva do islama u vrijeme sekularnog terora” bit će uskoro objavljena.

Bivši zastupnik, koji je odrastao u strogo kršćanskom okruženju, povjerio je da dugo traga za svojim vjerskim uvjerenjem.

Nakon što je u ponedjeljak navečer na državom radiju obznanio da se krajem listopada preobratio na islam, izjavio je da je to za njega povratak vjeri.

Taj je potez iznenadio i njegove prijatelje i neprijatelje. Van Klaveren je 2014. prekinuo suradnju s Wilderosm i osnovao vlastitu antiislamsku stranku “Za Nizozemsku”(VNL), da bi se nakon lošeg rezultata na parlamentarnim izborima 2017. povukao iz politike.

Od oko 17 milijuna nizozemskih državljana, pet posto su muslimani, prema podacima Središnjeg statističkog ureda, a stručnjaci drže da bi se njihov broj do 2050. mogao udvostručiti.

Van Klaveren nije prvi preobraćenik, 2013. se na islam preobratio Arnoud van Doorn, bivši općinski savjetnik stranke  PVV u Den Haagu.

U Nizozemskoj je od prošle godine zabranjeno nošenje burke i nikaba na javnim mjestima.

(Hina)

Foto: Pixabay (Ilustracija)

Tagovi: Islam, Joram van Klaveren, nizozemska, preobraćenje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE