Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Borzan: Lobiranje nije uspjelo, EU ide u smanjenje upotrebe kemijskih pesticida!

Trenutna pravila su državama članicama ostavljala velik manevarski prostor da ne čine ništa kako bi smanjile upotrebu kemijskih pesticida, što se nažalost i vidi kroz rezultate istraživanja o tragovima pesticida u hrani...

Objavljeno 23.06.2022
Andrija Lukretić

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan pozdravila je novi prijedlog zakona o održivoj upotrebi pesticida kojeg je dan ranije predstavila Europska komisija. Radi se o propisima i smjernicama kojima se do 2030. želi za 50% smanjiti rizik od kemijskih pesticida, što je jedan od glavnih ciljeva EU strategije “Od polja do stola”.

– Čestitam Europskoj komisiji što je ispunila obećanje da će zaštiti zdravlje građana i okoliš! Zadnjih mjeseci su bili izloženi snažnom pritisku i lobiranju država i industrije da se odustane od obveznih ciljeva smanjenja. No, nismo ni mi sjedili na rukama, upozoravali smo i razotkrivali pokušaje da se zakon razvodni i odgodi. Najvažniji dio zakona je što cilj za smanjenje od 50 posto do 2030. od političkog postaje zakonski, što je bio jedan od mojih prioriteta tijekom rada na strategiji “Od polja do stola”,-  kazala je Borzan, izvjestiteljica eurosocijalista za tu strategiju.

Prijedlog uredbe Komisije postavlja jasna pravila za smanjenje uporabe pesticida, primjerice, obvezuje na uključivanje tzv. integrirane kontrole nametnika, dok zabranjuje upotrebu pesticida na javnim površinama gradova poput parkova i zaštićenim područjima.

Poljoprivredne metode kao što su plodored, međuusjevi, potkulture ili korištenje otpornijih sorti dovode do velikog smanjenja upotrebe pesticida. Zato prijedlog zakona podrazumijeva poticaje poljoprivrednicima da ih koriste, poput isplata iz fondova Zajedničke poljoprivredne politike tijekom 5 godina.

– Ovaj prijedlog je dobar, mijenja dosadašnju direktivu koja se nije dobro provodila. Trenutna pravila su državama članicama ostavljala velik manevarski prostor da ne čine ništa kako bi smanjile upotrebu kemijskih pesticida, što se nažalost i vidi kroz rezultate istraživanja o tragovima pesticida u hrani. Prijedlog zakona će doći na raspravu u Europski parlament, gdje ćemo zatvoriti potencijalne rupe u propisima i osigurati da ispuni svoju svrhu, – najavila je hrvatska europarlamentarka

Borzan je u Hrvatskoj provela veliko istraživanje javnog mnijenja, u kojem je jedno od pitanja bilo podržavaju li građani smanjenje upotrebe pesticida i antibiotika u proizvodnji hrane.

– Čak 91 posto ispitanika je odgovorilo potvrdno, što pokazuje da je svijest građana o utjecaju pesticida na zdravlje i okoliš velika. Slično razmišljaju građani u cijeloj Uniji i na nama je da ih čujemo i djelujemo!, – kazala je Borzan.

FOTO: Dubravka Petrić

Tagovi: europska komisija, od polja do stola, pesticidi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE