Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Božinović: Brojevi su bolji ali ne želimo riskirati treći val epidemije

"S obzirom na upozorenja na potencijalni 3. val epidemije, sigurno nećemo riskirati da se epidemiološka situacija na bilo koji način naglo uruši"

Objavljeno 18.01.2021
Ivona Amidžić

Načelnik stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako, unatoč trenutnom povoljnom trendu epidemije, ne žele riskirati treći val te će se ići kroz svaku mjeru i procjenjivati njezin učinak na smanjenje broja zaraženih.

“Činjenica je da brojevi jesu bolji, ali i da u dobrom dijelu zemalja koje nas okružuju, teško možemo govoriti da je situacija s epidemijom stabilna i da nam to sada otvara mogućnosti za popuštanje mjera. Pogotovo s obzirom na upozorenja na potencijalni 3. val epidemije, sigurno nećemo riskirati da se epidemiološka situacija na bilo koji način naglo uruši”, proučio je Božinović na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Istaknuo je da ne može precizno odgovoriti hoće li nakon 31. siječnja ipak doći do popuštanja trenutnih epidemioloških mjera, ali da će se do tada, evaluirati svaka postojeća mjera i procijeniti njezin učinak na smanjenje broja novozaraženih.

Božinović je komentirao o navode o uvođenju potvrda o cijepljenju koje bi građanima mogle omogućiti putovanja, a naglasio je kako se o tome službeno ne raspravlja.

“Međutim postoje države koje o tome na određen način promišljaju. Mi u ovome trenutku ne razmatramo te opcije. Ukoliko bude nekakav zajednički pristup na razini EU onda ćemo se i mi aktivno uključiti u te razgovore. U ovom trenutku u EU i u Hrvatskoj, pa više manje i u cijelom svijetu, su količine cjepiva premale da bi se donosile odluke te vrste. U ovom trenutku mislim da je to prerano”, smatra Božinović.

Capak: 29 posto manje novooboljelih nego u proteklom tjednu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da je od 12. siječnja do 18. siječnja u Hrvatskoj zabilježeno  29 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije toga, od 5. do 11. siječnja.

Hrvatska je tako s 14-dnevnom incidencijom od 288,9 novozaraženih na 7. mjestu  zemalja s najnižom incidencijom u Europskoj uniju. Međutim, još uvijek imamo visoku smrtnost, pa smo po stopi smrtnosti na milijun stanovnika na 8. mjestu po najvišoj incidenciji smrtnosti u Europskoj uniji.

Capak je istaknuo da je u ponedjeljak Hrvatskoj isporučena nova tranša Pfizerovog cjepiva od 17,550 doza. One će se djelomično upotrijebiti za docjepljivanje stanovništva koje kreće danas, a djelomično za šire cijepljenje.

“U sljedeća tri tjedna zaprimit ćemo veće količine cjepiva od Pfizera, tako da imamo dovoljno prostora da docjepljujemo one koji su se dosad cijepili i započnemo šire cijepljenje Pfizerovim cjepivom”, poručio je Capak.

Istaknuo je da je do sada prijavljeno 122 sumnje na nuspojave cjepiva, od čega je jedno na cjepivo Moderne. Većina prijavljenih nuspojava su blage, radi se o lagano povišenoj tjelesnoj temperaturi, bolu na mjestu aplikacije, ali bilo je i nekoliko težih alergijskih reakcija.

“Bilo je i ozbiljnih alergijskih reakcija koje razmatra povjerenstvo, a uglavnom se zaključi da to jest nuspojava ako se radi o alergijskoj reakciji”, kazao je Capak.

Capak je najavio kako će sljedeće tranša Moderningo cjepiva biti dostavljena 25. siječnja te će doći 4800 doza cjepiva, a nije se složio s novinarskim navodima kako isporuka ide sporije u EU nego što ide zemljama koje su samostalno pristupile pregovorima s proizvođačima.

“Neke države izvan EU koje su direktno pregovarale s proizvođačima su imale mogućnost da odmah na početku naruče više doza. EU je ispregovarala ovakve kvote kakve jesu, sad ih svi već povećavaju. Nadam se da ćemo dobiti dovoljne količine cjepiva do procijepimo sve zainteresirane u našoj populaciji što je najvažnije”, kazao je Capak.

Na novinarski upit da komentira smrt 29 starijih osoba u Norveškoj koje su umrle nakon dobivanja cjepiva, Capak kaže kako ne zna detalje ali da starije osobe, osim starije dobi kao rizičnog faktora, imaju i mnogo komorbiditeta.

“U svim zemljama su prioritet za cijepljenje stariji, jer upravo njih cjepivo može spasiti od teških oblika bolesti i smrti. Jako je važno vidjeti jesu li te osobe umrle zbog posljedica cijepljenja, je li to nuspojava, ili su umrle prirodnom smrću ili zbog svog komorbiditeta. Jako je važno da međuresorna komisija HALMED-a i HZJZ-a razmotri dokumentaciju i vidi da li je moguće da je netko umro od posljedica nuspojava cjepiva ili drugog uzroka smrti”, naglasio je Capak.

Capak je potvrdio navode kako Pfizer smanjuje isporuku doza cjepiva, ali da je razlog tome rekonstrukcija pogona za proizvodnju cjepiva, s ciljem da se poveća proizvodnja i dosegnu dogovorene kvote cjepiva.

“Što se tiče Hrvatske nemamo službenu potvrdu da će nam smanjiti isporuku cjepiva. Danas smo dobili naših 17.550 doza. Zadnja informacija je da će se u ovom tjednu smanjiti te količine, da će se radovi ubrzati i da će se vrlo brzo vratiti na stare količine isporuke. Od 15. veljače će značajno povećati isporuke”, zaključio je Capak.

Markotić: Moramo ostati oprezni da se ne bi dogodio treći val epidemije

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti istaknula je kako niži brojevi novooboljelih rasterećuju bolnički sustav, a da je prošlih dana, veći broj otpuštenih nego hospitaliziranih pacijenata. Istaknula je da se unatoč tome, ne smije ignorirati situaciju u Europi.

“U nekim zemljama, vjerojatno zbog mutirane verzije virusa, bilježi se vrlo visok porast koji se dogodio u kratko vrijeme. S ovim mutacijama moramo biti oprezni i moramo ponašanjem i mjerama pratiti mogućnost brzog širenja virusa zbog mutacija, da se ne bi dogodio treći val epidemije”, poručila je Markotić.

Istaknula je da još uvijek nije donesena odluka o zatvaranju Arene u Zagrebu kao tercijalnog centra za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od koronavirusa, iako se o tome razmišlja.

“Sad smo još oprezni, u principu ako pacijentima treba dan, dva liječenja, ne šaljemo ih u Arenu jer imamo kapaciteta u bolnici. Popunjenost bolničkih kapaciteta prati se na dnevnoj bazi, no ne treba donijeti nagle odluke koje mogu ugroziti dinamiku primanja i otpuštanja bolesnika”, poručila je Markotić.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: božinović, capak, epidemija, epidemiološke mjere, koronavirus, markotić, treći val,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE