Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Božinović: Nova odluka o prelasku granice zbog nove varijante virusa

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je o slučajevima zaraze novom varijantom koronavirusa

Objavljeno 26.11.2021
Ivona Amidžić

Nacionalni stožer civilne zaštite donijet će danas odluku o ograničavanju prelaska državne granice za sve koji dolaze s područja južne Afrike s obzirom na pojavu nove varijante koronavirusa, najavio je u petak voditelj Stožera ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Odluka o prelasku granice odnosi se na dolaske iz Bocvane, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Konga te znači zabranu ulaska za strance, a za hrvatske državljane uvođenje 14-dnevne karantene i obveznog testiranja, rekao je Božinović na konferenciji za novinare. Preporuka o tome bit će donesena i na razini Europske komisije za sve države članice EU-a.

Ne razmišlja se o proširenju primjene covid potvrda

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je o slučajevima zaraze novom varijantom koronavirusa u nekoliko zemalja na području južne Afrike. “Na razini šiljatog spike proteina je 30-ak različitih mutacija koje mogu utjecati na njegovo širenje, što treba laboratorijski ispitati. Za sada nema slučajeva izvan Afrike i veći dio svijeta ne zna puno više od toga”, rekla je Markotić.

“Kako se sada stvari razvijaju, ta delta plus varijanta nema tako veliki potencijal širenja. Tu je veliki broj mutacija. Još je prerano o tome govoriti i pitanje je kako će se ta varijanta širiti iz južne Afrike, gdje je procijepljenost manja od 10 posto”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Božinović kaže kako se u ovom trenutku ne razmišlja o proširenju primjene obveznih covid potvrda, a organizatori Adventa u brojnim gradovima u kontaktu su s lokalnim stožerima i znaju za uputu da se učini sve kako ne bi došlo do prekomjernog okupljanja.

Istaknuo je da su članice EU-a dosad izdale 650 milijuna covid potvrda i trenutno se vode razgovori o važenju covid potvrda kroz devet mjeseci, a odluka o tome očekuje se u prosincu.

U Hrvatskoj potvrde vrijede godinu dana nakon druge doze cjepiva, a njihova duljina nakon primanja booster doze još se ispituje jer nije poznato koliko može trajati imunitet.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da se Zakon o zaštiti pučanstva protiv zaraznih bolesti nalazi u e-savjetovanju, a dosad je stiglo preko 400 prigovora i pitanja.

Capak se osvrnuo na tvrdnje koje se pronose u javnosti da cijepljeni jednako prenose virus kao necijepljeni, ustvrdivši kako to nije istina.

Cijepljeni manje prenose bolest

“Ako se čita znanstveni rad, onda ga treba znati i protumačiti. Cijepljena osoba može oboljeti i imati virus na sluznici, ali cijepljeni daleko manje obolijevaju, a dokazano je da na njihovoj sluznici vrlo brzo pada broj virusnih čestica. Sasvim je jasno da cijepljeni manje prenose bolest”, kaže Capak.

Rekao je i kako u zdravstvenim institucijama imamo manji proboj virusa nego prije cjepiva.

U Hrvatskoj ovoga tjedna bilježimo 10 posto više novooboljelih u odnosu na prošli tjedan, a 14-dnevna incidencija je 1619,17. Najviša je u Međimurskoj i Zagrebačkoj županiji, a najniža u Istarskoj županiji, napomenuo je Capak.

Danas je udio zaraženih među testiranima 39,6 posto, a od 75 umrlih njih 60 nije bilo cijepljeno, rečeno je na konferenciji.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: afrika, beroš, božinović, capak, covid, covid potvrde, granica, koronavirus, novi soj, stožer,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE