Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Božinović: Treba pooštriti kontrolu postojećih mjera

"Vezano za postojeće mjere, odnosno nošenje maski, tu bi stvarno trebalo dodatno pooštriti kontrolu jer se ta obveza shvaća ležerno"

Objavljeno 25.10.2021
Ivona Amidžić

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako su na redovnom sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite analizirali situaciju sa covidom i razgovarali o pojačanoj kontroli mjera koje su na snazi, poput nošenja maski u zatvorenom.

Božinović je podsjetio kako su najavljivali da je na jesen moguće očekivati porast broja novozaraženih, a to su kombinirali s preporukama o pridržavanju temeljnih protuepidemijskih mjera s pozivom na cijepljenje. Osim tih mjera, istaknuo je, ne postoje posebne aktivnosti koje se mogu koristiti u ovoj situaciji.

“Danas se najviše govorilo da je odgovor na aktualnu situaciju pojačana kontrola mjera koje su na snazi, prije svega korištenje maski u zatvorenom prostoru”, rekao je ministar novinarima tijekom konferencije o osnaživanju žena u vojnim snagama.

Nastavit će se razgovori oko činjenice da nam skoro četvrtina novozaraženih u posljednje vrijeme dolazi iz školskog sustava, odnosno kako iskoristiti nadolazeće blagdane da se eventualno dva radna dana u tjednu oko Svih svetih možda ne ide u školu, kazao je.

Također su razgovarali o pojačanom promoviranju treće, odnosno booster doze cjepiva za ljude kojima je razina antitijela u opadanju.

“Vezano za postojeće mjere, odnosno nošenje maski, tu bi stvarno trebalo dodatno pooštriti kontrolu jer se ta obveza shvaća ležerno”, rekao je Božinović.

Najavio je da je u idućem razdoblju u borbi protiv pandemije najrealnije jače inzistiranje na postojećim mjerama, a prošireno uvođenje covid potvrda za sada ne razmatraju.

Podsjetio je kako cjepiva ima dovoljno, a njime se mogu izbjeći teži oblici bolesti. “Kombinacija mjera i cijepljenja može nas izvući iz krize”, poručio je.

Upozorio je kako cijepljenje ne znači da se ne može zaraziti pa bi i cijepljeni trebali voditi računa o osnovnim mjerama.

Pritom je usporedio cijepljenje s vezanjem pojasa u automobilu – pojas ne znači da možete voziti 200 kilometara na sat, jer “ako vozite 200 na sat, neće vam ništa pomoći”.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: božinović, epidemiološke mjere, Maske, mjere, nošenje maski, pojačane mjere,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE