Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Britanski ministar rekao je da je uvjeren da će britanska vlada sklopiti sporazum s EU

"Europska unija je zadnjih tjedana promijenila ton što je omogućilo da se postigne napredak"

Objavljeno 10.08.2020
Ivona Amidžić

Britanski ministar koji nadzire pregovore o brexitu Michael Gove rekao je da je uvjeren da će britanska vlada sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom jer je Unija zadnjih tjedana promijenila ton što je omogućilo da se postigne napredak.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je EU 31. siječnja, ali glavni elementi članstva i dalje su na snazi, uključujući članstvo u carinskoj uniji i na jedinstvenom tržištu, tijekom prijelaznog razdoblja koje vrijedi do kraja godine, do kada bi trebalo dogovoriti novi sporazum o slobodnoj trgovini.

„Uvjeren sam da će sporazum biti postignut, mislim da se zadnjih nekoliko tjedana dogodila dobrodošla promjena tona”, rekao je Gove novinarima u Portadownu u Sjevernoj Irskoj.

„Predznaci za sporazum su dobri. Sada naravno treba obaviti još neke teške razgovore”, rekao je. „Mislim da će ishod biti uspješan”.

Goveova izjava bitno je pozitivnija nego prethodnih mjeseci. U svibnju je, primjerice, tražio od EU-a da otkloni blokadu pregovora.

Propast pregovora potresla bi globalnu trgovinu u trenutku kada se svijet bori s gospodarskim kolapsom zbog novog koronavirusa.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: britanski ministar, eu, europska unija, slobodna trgovina, sporazum, trgovina,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE