Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Broj nezaposlenih u Njemačkoj dosegao najnižu razinu od 1991. godine

U usporedbi s veljačom, u ožujku je zabilježeno 72.000 nezaposlenih manje, a u usporedbi s ožujkom prošle godine Njemačka broji 157.000 manje osoba bez zaposlenja

Objavljeno 29.03.2019
Lucija Tokić

Broj nezaposlenih u Njemačkoj dosegao je najnižu razinu od 1991. godine, a stopa nezaposlenosti je pala na 5,1 posto, priopćila je u petak Savezna agencija za zapošljavanje u Nuernbergu.

„Unatoč oslabljenom gospodarskom rastu, tržište rada se i dalje razvija u pozitivnom smjeru“, rekao je šef Savezne agencije za zapošljavanje Detlef Scheele prilikom predstavljanja najnovijih statistika o nezaposlenima za ožujak.

U usporedbi s veljačom, u ožujku je zabilježeno 72.000 nezaposlenih manje, a u usporedbi s ožujkom prošle godine Njemačka broji 157.000 manje osoba bez zaposlenja.

Proljetno oživljavanje tržišta rada je ove godine, zbog neuobičajeno visokih temperatura i lijepog vremena, posebice utjecalo na porast zapošljavanja u sektorima građevine, poljoprivrede i ugostiteljstva.

Scheele je istaknuo činjenicu da je porast broja zaposlenih koji rade puno radno vrijeme veći za preko 660.000 u usporedbi s prošlom godinom.

Pao je i broj osoba koje ne rade, ali zbog mjera poput prekvalifikacija ne ulaze u statistike nezaposlenih.

No stručnjaci s Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) procjenjuju da zbog slabljenja konjunkture sezonski uvjetovani pad nezaposlenosti neće biti toliko izražen kao prijašnjih godina.

U ožujku je najviše nepopunjenih radnih mjesta zabilježeno u sektorima građevinarstva, javne uprave, maloprodaji i zdravstvu.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: gospodarstvo, nezaposleni, njemačka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE