Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Broj sklekova pretkazuje zdravlje muškarčeva srca!?

Oni koji ne uspijevaju napraviti ni deset sklekova u puno su većoj mjeri izloženi opasnosti od srčanog udara i ostalih srčanih bolesti

Objavljeno 18.02.2019
Tamara Lemajić

Znanstvenici s Harvardskog sveučilišta kažu da o zdravlju sredovječnog muškarca, osobito kada su posrijedi njegove krvne žile i srce, puno govori podatak o broju sklekova koje može napraviti u nizu.

Oni koji ne uspijevaju napraviti ni deset sklekova u puno su većoj mjeri izloženi opasnosti od srčanog udara i ostalih srčanih bolesti, rezultati su njihova istraživanja.

Nadalje, kod osoba koje su u stanju napraviti više od 40 sklekova, opasnost od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili srčanog udara manja je za čak 97 posto u predstojećih deset godina. Isti je rizik kod muškaraca obuhvaćenih studijom koji su uspijevali izvesti između 21 i 30 sklekova u nizu bio manji u prosjeku za 75 posto, kažu stručnjaci s Harvarda.

Istaknuli su da su, po rezultatima studije, navedenim bolestima osobito izloženi sredovječni muškarci koji ne mogu napraviti ni deset sklekova u nizu.

Harvardski znanstvenici tvrde da su sklekovi puno bolji pokazatelj zdravlja srca u budućnosti od utvrđenih fitnes standarda poput trčanja.

“Rezultati naših istraživanja dokazali su da sklekovi mogu biti lagana i besplatna metoda kojom se rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti može proijeniti u gotovo svakom okruženju. Na naše iznenađenje, pokazalo se da je sposobnost izvođenja sklekova bila puno učinkovitija u procjeni rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti nego testiranje na traci za trčanje”, kazao je jedan od autora studije, harvardski profesor Justin Yang.

Istraživanje je provedeno između 2000. i 2007. na više od 1000 ispitanika, preciznije američkih vatrogasaca koji su prosječno imali 39,6 godina. Zapravo se radilo o vatrogascima u dobi od 21 do 66 godina. Prosječan indeks njihove tjelesne težine (BMI) iznosio je 28,7, što je nešto više od dopuštenog, no svi su ispitanici bili fizički vrlo aktivni.

Bez obzira na različitu životnu dob i težinu sudionika istraživanja, znanstvenici su otkrili vezu između više napravljenih sklekova i dugoročno dobrog zdravstvenog stanja.

Američki stručnjaci s ponosom ističu da je riječ o prvom istraživanju koje upućuje na to da sklekovi mogu biti učinkovit test za potencijalni razvoj kardiovaskularnih bolesti. No neovisni stručnjaci upozoravaju da bi sličnu analizu trebalo provesti i među manje fizički aktivnim muškarcima te među ženama.

Suženje arterija zbog masnoća u krvi, koje može rezultirati srčanim i moždanim udarom, započinje relativno rano, nerijetko u dvadesetim i tridesetim godinama života. Održavanje dobre fizičke kondicije, bez obzira na godine života, iznimno je značajno za smanjenje takvih zdravstvenih rizika.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: dugovječnost, muškarci, sklekovi, srčani udar, vježba, zdravlje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE