Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Bulj: Vlada pogoduje moćnim stranim teleoperaterima na štetu građana

"Jasno je da teleoperateri koriste rupe u našim zakonima i nedostatak propisa koji uređuju poslovanje, ali nije jasno zašto hrvatska Vlada to podržava na štetu svojih građana.'' - poručio je Bulj

Objavljeno 10.07.2018
Antonela Verković

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj u utorak je na konferenciji za novinare ustvrdio da Vlada pogoduje teleoperaterima na štetu građana, a zastupnik Slaven Dobrović je upozorio da je Hrvatska jedina zemlja u EU u kojoj nije potrebna građevinska dozvola za baznu stanicu i u kojoj je dopuštena razina elektromagnetskog zračenja na javnim površinama gotovo tisuću puta veća nego u Parizu i Beču.

U svojim državama se ne ponašaju tako, nego poštuju odluke koje donose nadležna tijela, rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Saboru.

“Jasno je da teleoperateri koriste rupe u našim zakonima i nedostatak propisa koji uređuju poslovanje, ali nije jasno zašto hrvatska Vlada to podržava na štetu svojih građana. Prije dva mjeseca u saborsku proceduru sam uputio dopune Zakona o gradnji kako bi se i za bazne stanice morala tražiti građevinska dozvola. Nedopustivo je da se bazna stanica može postaviti bez građevinske dozvole. Teleoperateri u drugim zemljama itekako moraju ispuniti stroge zakonske preduvjete. Tražimo da i mi imamo isti tretman, a ne da u Hrvatskoj moćne kompanije rade što god hoće”, poručio je Bulj.

Zastupnik Slaven Dobrović kazao je da je u Hrvatskoj lakše izgraditi baznu stanicu na stambenoj zgradi nego zatvoriti lođu u svom stanu.

“Hrvatska je jedina zemlja u EU u kojoj nije potrebna građevinska dozvola za baznu stanicu teleoperatera. Digitalizacija je imperativ današnjeg društva, ali moramo imati regulirane zakone. U Hrvatskoj je dozvoljena razina elektromagnetskog zračenja na javnim površinama gotovo tisuću puta veća nego u Parizu i Beču. Elektromagnetsko zračenje ima utjecaja na zdravlje, posebno djecu i izloženost mobilnoj telefoniji će u budućnosti doći do izražaja, što treba imati na umu“, istaknuo je Dobrović.

Nenad Bebek iz inicijative Zagreb bez zračenja ukazao je na problem s baznom stanicom na Jarunu, koja je postavljena suprotno GUP-u i bez suglasnosti potrebnog broja suvlasnika zgrade u ulici Bernarda Vukasa.

Ankica Kosovec Krželj iz Hrvatske Udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja istaknula je da “Vlada tvrdi da se ovo pitanje ne treba uređivati propisima o gradnji nego propisima iz područja zaštite zdravlja i okoliša, ali zemlje EU imaju vrlo striktne propise iz tih područja, kao i obavezu da se zatraži građevinska dozvola za bazne stanice”.

“Naša inicijativa nije povratak u kameno doba, dapače. Zemlje poput Njemačke, Danske i Finske u kojima je potrebna građevinska dozvola za bazne stanice, imaju najviši stupanj digitalizacije i najniži stupanj korupcije, jer upravo digitalizacija pridonosi transparentnosti i smanjuje koruptivne aktivnosti i to bi Vlada RH trebala primijeniti, a ne po svaku cijenu čuvati postojeću legislativu”, zaključila je Kosovec Krželj.

 

(Hina)

Tagovi: Miro Bulj, teleoperateri,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE