Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Capak: Potreban oprez u cijepljenju mlađih žena AstraZenecinim cjepivom

"EMA je zaključila da AstraZenecino cjepivo nije povezano s tromboembolijom, no nisu potpuno isključili njegovu povezanost s pojavom koagulacije u svim krvnim žilama u tijelu"

Objavljeno 19.03.2021
Ivona Amidžić

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u četvrtak je izjavio da će možda biti potreban oprez u cijepljenju mlađih žena AstraZenecinim cjepivom nakon što  je Europska agencija za lijekove uočila određene nuspojave cjepiva u toj populaciji.

“EMA je zaključila da AstraZenecino cjepivo nije povezano s tromboembolijom, no nisu potpuno isključili njegovu povezanost s pojavom koagulacije u svim krvnim žilama u tijelu i tromba u venskim sinusima mozga jer se pokazalo da je rizik nešto malo veći od očekivanoga, i to posebno za žene mlađe od 55 godina”, izjavio je Capak u Dnevniku Nove TV.

Komentirajući zaključke Europske agencije za lijekove o sigurnosti cjepiva britansko-švedske tvrtke, Capak je istaknuo da je EMA bila vrlo precizna u zaključku da se radi o sigurnom cjepivu te da su dobrobiti cijepljenja puno veće od rizika koje cjepivo donosi.

Vezano uz nuspojave kod mlađih žena, EMA naglašava da je i za žene od 20 do 55 godina također veća dobrobit cijepljenja od rizika, rekao je Capak te dodao da se sada ipak razmatra hoće li se dijelom mijenjati politika njihova cijepljenja.

“Sada će biti na zemljama članicama da vide koje bi eventualno bile promjene u politici cijepljena, a o tome će sutra raspravljati drugi odbor koji se bavi  opisom lijeka. Više ćemo o tome znati sutra, nakon njihova sastanka i zaključka”, pojasnio je.

I u Hrvatskoj se sada razmatra tu situaciju, a Capak najavljuje veliki oprez po tom pitanju.

“Ako bude čvršći zaključak o tome da postoji povezanost koagulacije i pojave tromba s cjepivom, razmotrit ćemo mogućnost da damo preporuku koja će ograničiti ili dati određene preporuke za žene mlađe dobi. U ovom trenutku ne možemo donijeti takvu odluku jer još uvijek i EMA i mi razmatramo tu mogućnost”, rekao je.

Istaknuo je i kako je zaključak EMA-e o AstraZenecinom cjepivu pokazao da je Hrvatska bila u pravu kada nije obustavila cijepljenje tim cjepivom poput nekih drugih europskih zemalja.

Provedeno je 20 milijuna cijepljenja AstraZenecom u EU i Velikoj Britaniji (sedam u EU i 11 i Britaniji) i ona su pokazala da je cjepivo sigurno i nije povezano s tromboembolijom. Eventualna povezanost s koagulacijom u krvnim žilama i pojavom tromba u venskim sinusima mozga jedan je mali rizik koji ćemo pažljivo razmotriti i iskomuicirati s javnošću, kaže Capak.

Upitan za mogućnost cijepljenja samo jednom dozom, rekao je kako je EMA prije desetak dana razmatrala tu mogućnost i zaključila da nema dovoljno dokaza da bi se donijela takva regulatorna odluka.

Stoga će takva odluka biti “odgovornost nacionalnih tijela”, a prva regulatorna odluka u Hrvatskoj mogla bi biti  da se one koji su preboljeli covid cijepi jednom dozom.

Capak je komentirao i porast broja novozaraženih koji drugi dan zaredom u Hrvatskoj prelazi tisuću slučajeva.

Više djece zaraženo je u školama

Istaknuo je da nisu uočena nikakva posebna žarišta, no postoje dojave da je nešto više oboljele djece u školama nego što je to bilo u prvom i drugom valu.

“Ne možemo reći da su škole žarišta, ali imamo dojave da je više djece zaraženo u školama. Stoga županije imaju mogućnost donijeti odluku o prelasku njihovih učenika na online nastavu”, dodao je.

Tako učenici viših razreda osnovne škole i prva tri razreda srednje škole u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji od idućeg tjedna prelaze na online nastavu. Splitsko-dalmatinska županija takvu je odluku donijela za tri razreda srednjih škola, a  učenici u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na online nastavu prešli su još potkraj veljače zbog složene epidemiološke situacije na tom području.

Ravnatelj HZJZ-a razlog povećanja broja novozaraženih vidi u razbuktavanju epidemije u susjednim zemljama, pojavi novih varijanti virusa koje se brže šire, ali i u tome što su se građani dijelom opustli zbog cijepljenja i prethodnih “dobrih brojki”.

Očekuje da će se situacija popraviti i zaustaviti rast novih slučajeva kada dođe ljepše i toplije vrijeme.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: astrazeneca, capak, cjepivo, hzjz, mlađe žene, ugrušci, žene,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE