Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Cerar potvrdio da je kandidat svoje stranke za predsjednika parlamenta

"Takvo je stanje moguće samo za kraće vrijeme i s pravnog stajališta te dvije funkcije nisu nespojive", kazao je Cerar

Objavljeno 19.06.2018
Alan Srčnik

Dosadašnji slovenski premijer Miro Cerar mogao bi postati predsjednik novog parlamenta, a istodobno na neko vrijeme zadržati i funkciju predsjednika vlade na odlasku, do formiranja nove.

U petak novi saziv parlamenta na svojoj konstituirajućoj sjednici treba izabrati predsjednika, što može biti nagovještaj budućih koalicijskih povezivanja.

U razgovoru za Slovensku televiziju Cerar je u vezi s tom parlamentarnoj sjednicom potvrdio da ga njegova Stranka modernog centra (SMC) namjerava predložiti za predsjednika parlamenta.

Priznao je međutim da taj prijedlog nije sasvim usklađen s ostalim strankama ljevice i centra koje nastoji u koaliciju okupiti Marjan Šarec čija je stranka na izborima dobila drugi najveći broj parlamentarnih mandata, nakon Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

“Naša je stranka iskreno za stvaranje lijevo-liberalne koalicije i liberalne, razvojno usmjerene vlade u kojoj bi Šarec bio premijer”, kazao je Cerar.

Dodao je da od Šarca očekuje usklađeni programski dokument koji bi objedinio stranke lijevog bloka, te prijedlog ponude ministarskih i ostalih visokih dužnosničkih položaja, za što je potrebno duže vremena i neće biti moguće postići do petka.

Cerar je potvrdio da će ga stranka kandidirati za predsjednika iako postoji mogućnost da se do tada stranke lijevo-liberalnog bloka dogovore o zajedničkom kandidatu, što za sada nije slučaj.

Ako bi se dogodilo da na konstituirajućoj sjednici bude izabran za predsjednika parlamenta, to prema ocjeni Cerara koji je pravnik ne bi bilo nespojivo s njegovom ulogom predsjednika vlade na odlasku koja obavlja tekuće poslove do izbora nove.

“Takvo je stanje moguće samo za kraće vrijeme i s pravnog stajališta te dvije funkcije nisu nespojive”, kazao je Cerar.

Cerar vjeruje da će svog kandidata za predsjednika parlamenta imati i Janšin SDS što ishod glasovanja čini neizvjesnim.

Odbacio je kao špekulacije i manipulacije neke medijske objave da bi bio spreman ući i u koaliciju s Janšom.

 

(Hina)

Tagovi: cerar, slovenija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE