Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Četvorica zadarskih policajaca na disciplinski sud zbog propusta u postupanju u slučaju pretučene djevojke

Osamnaestogodišnju djevojku brutalno je pretukao 31. godišnju D.K, 13. lipnja, u jednom kafiću na zadarskoj Meladi, nakon čega je pobjegao

Objavljeno 30.06.2018
Alan Srčnik

Protiv četvorice policajaca bit će pokrenuti stegovni postupci pred disciplinskim sudom u Splitu zbog utvrđenih propusta u postupanju u slučaju teškog ozljeđivanja djevojke, koju je sredinom lipnja u Zadru pretukao 31-godišnji muškarac, izvijestili su u subotu iz zadarske policije.

 

Osamnaestogodišnju djevojku brutalno je pretukao 31. godišnju D.K, 13. lipnja, u jednom kafiću na zadarskoj Meladi, nakon čega je pobjegao. Djevojci je pružena liječnička pomoć.

Priopćenje Policijske uprave zadarske objavljeno je nakon provedenog nadzora policijskog postupanja, a, kako se ističe, s obzirom na opravdan interes javnosti policija želi upoznati sa činjenicama i okolnostima događaja.

“Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja ovog događaja u javnosti su se pojavile javno izrečene sumnje u zakonitost i kvalitetu postupanja policije, što je bio povod za izvanredni nadzor.

Prema rezultatima nadzora stručnjaka Ureda glavnog ravnatelja policije, policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje, te osumnjičenu osobu uz kaznenu prijavu predali nadležnim tijelima.

Nadzorom su utvrđene nepravilnosti u postupanju koje se odnose na dinamiku i ažurnost u samom postupanju nekih policijskih službenika te nepravodobno provođenje nekih radnji u postupku, a koje nisu utjecale na kvalitetu, ili zakonitost postupanja”, navodi se u priopćenju.

 

Nije bilo zataškavanja ili pogodovanju u postupanju policajaca, javnost izvještavana u skladu sa zakonom 

Radi utvrđenih propusta protiv četvorice policijskih službenika biti će pokrenuti odgovarajući stegovni postupci pred disciplinskim sudom u Splitu, ističu iz PU zadarske.

Nalazom nadzora, dodaje se, opovrgnute su javno izrečene sumnje o zataškavanju, pogodovanju, ili nezakonitom postupanju policajaca.

Nisu potvrđene niti sumnje u neprimjerenu ili neprofesionalnu komunikaciju prema građanima i javnosti u vezi s ovim događajem.

U pogledu izvješćivanja javnosti “policija je postupala u skladu s važećim zakonskim popisima, i na tragu javno komuniciranih stavova Pravobraniteljice za djecu i Državnog odvjetništva, kada je u pitanju zaštita žrtve, tajnost izvida i poštivanje propisa o zaštiti osobnih podataka”, dodaje se u priopćenju.

S obzirom na negativnu atmosferu koja se stvorila u proteklim danima u javnom prostoru, iz PU zadarske podsjećaju da se u lipnju, na njihovom području i na području susjedne policijske uprave, dogodilo nekoliko teških događaja koji su opravdano izazvali interes i zabrinutost  građana.

U ovim svim događajima reakcija policije bila je efikasna i kvalitetna i svi su razriješeni u najkraćem roku. Sigurnost građana nije dovedena u pitanje, a stanje sigurnosti općenito nije bilo bitno narušeno, naglašava se u priopćenju.

 

 Poziv medijima na profesionalno i objektivno izvještavanje, temeljeno na činjenicama

Također, dodaje se, policija, kao najodgovornija za stanje sigurnosti, poziva medije, koji uvelike kreiraju javno mnijenje i time i osjećaj sigurnosti građana – na profesionalno, etično i objektivno praćenje događaja i rada policije, zasnovano na činjenicama i uz poštivanje pravila svoje struke.

Pozivamo i sve ostale sudionike u javnom prostoru da, kada se osvrću na rad policije, to čine odgovorno i utemeljeno na provjerenim i objektivnim činjenicama, kažu iz PU zadarske.

Napominju da policijski službenici i zaposlenici zadarske PU danonoćno stoje na raspolaganju svojim sugrađanima, gostima i turistima te da im se svi, u svako doba i s punim povjerenjem mogu obratiti za pomoć i zaštitu.

 

(Hina)

Tagovi: disciplinski sud, policajci, zadar,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE