Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Cijepljenje i liječenje životinja na potresom pogođenim područjima

Očekivani ukupni trošak za provedbu predložene mjere liječenja je oko 3,5 milijuna kuna

Objavljeno 25.01.2021
Darija Kovačić

Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je izvijestilo da je na područjima stradalim u potresu planirano preventivno cijepljenje i liječenje životinja, a očekivani ukupni trošak iznosi 9,5 milijuna kuna i financirat će se iz državnog proračuna.

Kako se navodi u priopćenju, zbog posebnih okolnosti uzrokovanih elementarnom nepogodom, na jedinicama lokalne samouprave Petrinja, Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica, Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd, Hrvatska Dubica, Lekenik, Majur, Martinska Ves, Sunja i Topusko u sastavu Sisačko-moslavačke županije planirane su mjere preventivnog cijepljenja i mjera liječenja životinja, s ciljem zaštite zdravlja životinja i ljudi od zoonoza, osiguranja higijenski i zdravstveno ispravnih proizvoda životinjskog podrijetla i dobrobiti životinja.

“Očekivani ukupni trošak za obje mjere iznosi 9,5 milijuna kuna, a financirat će se iz državnog proračuna”, ističu iz Ministarstva.

Pojašnjavaju da je u skladu s Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju za 2021. godinu određena provedba mjera preventivnog cijepljenja svih goveda, konja, ovaca i koza protiv bedrenice, svih pasa protiv bjesnoće te sve peradi protiv newcastleske bolesti.

Zbog značajno narušenog socio-ekonomskog statusa građana na navedenim područjima, u svrhu sprječavanja nastanka značajnih ekonomskih šteta u sektoru primarne proizvodnje, kao i zaštite javnog zdravlja, troškovi predmetnih mjera cijepljenja će se tijekom ove godine u cijelosti podmirivati iz državnog proračuna, ističu iz resornog Ministarstva, navodeći kako je očekivani ukupni trošak za mjeru cijepljenja šest milijuna kuna.

Također, na istom području će se, sukladno potrebama, provoditi veterinarske mjere liječenja životinja i financirati iz državnog proračuna zaključno do 31. ožujka. Mjera liječenja se odnosi na velike životinje (farmske životinje i kopitare) – nužni kirurški i porodiljski zahvati, ultrazvučna dijagnostika graviditeta, klinički pregledi i liječenje životinja te za kućne ljubimce – nužni kirurški i dermatološki zahvati, klinički pregledi i liječenje životinja.

Usluga liječenja životinja predviđena je i za velike životinje koje su privremeno izmještene (zbrinute) sa stradalih područja kod privremenih posjednika na području Hrvatske.

Očekivani ukupni trošak za provedbu predložene mjere liječenja je oko 3,5 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

(Hina)

Foto: arhiva

Tagovi: cijepljenje, liječenje životinja, ministarstvo poljoprivrede, životinje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE