Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Cipras: Tražim da podržite moju vladu

Grčki premijer Aleksis Cipras je u utorak tražio od zastupnika grčkog parlamenta da podrže njega i njegovu oslabljenu vladu

Objavljeno 15.01.2019
admin

Grčki premijer Aleksis Cipras je u utorak tražio od zastupnika grčkog parlamenta da ga podrže a time i njegovu oslabljenu vladu nakon ostavke koalicijskog partnera, ministra obrane Panosa Kamenosa, usred spora o novom imenu Makedonije.

Glasovanje o povjerenju Ciprasovoj vladi očekuje se u srijedu kasno navečer. “Tražim od vas da podržite moju vladu”, izjavio je grčki premijer na početku rasprave u parlamentu.

Cipras je zatražio glasanje o povjerenju vladi nakon ostavke koalicijskog partnera, ministra obrane Kamenosa, i izlaska iz koalicije njegove stranke Neovisni Grci, zbog dogovora o novom imenu Makedonije. Premijer drži da je grčko-makedonski dogovor iz lipnja, kojim se preimenuje bivša jugoslavenska republika Makedonija u “Republika Sjeverna Makedonija”, povijesna prilika za okončanja političko-semantičkog spora koji 27 godina zagorčava bilateralne odnose. Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom “Makedonija” svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena.

Cipras: moja domoljubna uloga je raditi na rješavaju spora i jačanju geopolitičke uloge Grčke

“Moja domoljubna dužnost je raditi na uklanjanju tereta tog spora i na jačanju geopolitičke uloge Grčke u regiji, na Balkanu i istočnom Sredozemlju”, rekao je Cipras. Na vlasti od 2015., Cipras je tražio od zastupnika da “u ovom ključnom trenutku postupe odgovorno”. On je ponovio da će mu izglasavanje povjerenja omogućiti ostanak još devet mjeseci na vlasti i završetak mandata i rada u vladi.

Kako se očekuje, u srijedu bi Cipras trebao dobiti povjerenje u parlamentu, nakon što mu je potporu dao još jedan jedan zastupnik, čime je osigurao natpolovičnu većinu odnosno potreban 151 glas, rekli su izvori u utorak.

Premijer je rekao prošli tjedan da bi mogao sazvati prijevremene izbore ako ne uspije dobiti 151 glas. Njegova stranka Syriza ima 145 mjesta u parlamentu od njih 300, i potporu jednog neovisnog zastupnika. Još četiri zastupnika reklo je da će mu dati potporu. Peti zastupnik, Spyros Danellis, objavio je u noći na utorak odluku da će glasati za Ciprasa, navode neimenovani izvori.

Nastavak političke neizvjesnosti u Grčkoj

Čak i ako Cipras dobije povjerenje zastupnika, politička neizvjesnost u Grčkoj će se nastaviti jer će se vlada morati osloniti na potporu zastupnika izvan Syrize kako bi progurala svoje zakonske prijedloge. Cipras se nada da će parlament glasati o dogovoru o makedonskom imenu nakon glasanja o povjerenju vladi – ako povjerenje bude potvrđeno – te da će dovršiti planirane reforme prije novih izbora. Aktualni mandat mu istječe u listopadu.

Cipras je u petak čestitao makedonskom kolegi Zoranu Zaevu nakon povijesnog glasovanja zastupnika u Skoplju o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

Lopta je sada u grčkom polju jer će promjena imena stupiti na snagu tek kad grčki zastupnici ratificiraju ugovor koji su ljetos potpisali premijeri Zaev i Cipras.

(Hina)

Autor: Tamara Lemajić

Tagovi: Aleksis Cipras, grčka, makedonija, spor,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE