Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

Civilna zaštita u Turskoj – Opasno je, ima kriminala, više od 22000 poginulih

U timu je "nabrijana" atmosfera jer su svi veoma željni pomoći. "Malo se spava, puno se radi", rekao je Vinković i naglasio kako traje utrka s vremenom jer postoji još dva-tri dana šanse da se pronađu žive osobe

Objavljeno 10.02.2023
Andrija Lukretić

U potresom pogođenom turskom gradu Antakyi nema struje, vode ni hrane, ali ima kriminala, rekao je Mladen Vinković, zapovjednik hrvatskog tima od 41 ljudi i sedam pasa koji pomažu u operacijama spašavanja. Antakya, grad s 200 tisuća stanovnika za koji turski mediji pišu da je “izbrisan” potresom, nalazi se na samom jugu Turske, uz granicu sa Sirijom, piše Index.hr

Antička Antiohija, suvremena Antakya smještena je u regiji Hatay, između Mediterana i sirijskog grada Alepa, udaljenog devedesetak kilometara. Hrvatski tim za urbano traganje i spašavanje ondje je kamionima stigao jučer, nakon 54 sata vožnje iz Jastrebarskog i odmah se uputio u potragu.

Vinković je za Hinu rekao da je situacija u gradu vrlo složena. “Grad nema struje, nema vode, nema reda pa su dućani opljačkani. Zato nema mogućnosti kupovine namirnica” u krugu od 200 kilometara, kazao je.

Prvo mjesto u kojem se još može nešto pronaći je Adana, peti najveći turski grad, do kojeg ima pet sati vožnje u jednom smjeru. U Antakyi i okolnom području strahovite su gužve, rekao je Vinković.

Spasili psa

Hrvatski tim stigao je na jug Turske putem Koordinacijskog centra za hitne slučajeve, mehanizma civilne zaštite EU-a. U Antakyu su stigli jučer u 7 sati, a već četiri sata kasnije, nakon brifinga, krenuli su s operacijama koje su završile tek u noćnim satima. Operacija je tada prekinuta zbog sigurnosne situacije.

“Nismo se usudili raditi preko noći. Opasno je, ima kriminala, ima svega. Kad vidite da netko nosi pištolj u hlačama, nije vam svejedno”, kazao je Vinković u telefonskom razgovoru.  Hrvatski tim, podijeljen na dvije smjene, pretražuje zgrade psima i tehničkim alatima u sektoru koji dijeli s ukrajinskom službom.

Koordinacija međunarodnih timova “funkcionira odlično”, rekao je Vinković.  Prioritet je pronalazak živih, no hrvatski spasitelji zasad su pronašli samo poginule, stariju mušku osobu i malo dijete. Jedini pronađen živ bio je pas.

Psihička snaga

Na pitanje kako tragična situacija nakon razornog potresa utječe na mentalno stanje hrvatskih spasitelja, Vinković je rekao da je riječ o ljudima s iskustvom koji su nažalost već vidjeli žrtve. Kakav će biti konačan rezultat vidjet ćemo kad se vratimo u Hrvatsku, kad adrenalin padne, onda će se možda vidjeti posljedice”, dodao je.

U timu je “nabrijana” atmosfera jer su svi veoma željni pomoći. “Malo se spava, puno se radi”, rekao je Vinković i naglasio kako traje utrka s vremenom jer postoji još dva-tri dana šanse da se pronađu žive osobe.

Broj poginulih u potresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju u petak je prešao 22 tisuće, a vjeruje se kako će dodatno rasti zbog velikog broja zatočenih ispod ruševina.

Tagovi: civilna zaštita, poginuli, potres, turska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE