Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Ćorušić: U KBC-u Zagreb popunjenost covid kapaciteta 80 do 85 posto

KBC Zagreb ima ukupno 257 postelja za covid pacijente, 249 za odrasle i osam za djecu...

Objavljeno 09.02.2022
Ivona Amidžić

U KBC-u Zagreb popunjenost covid kapaciteta je na 80 do 85 posto, a liste čekanja su na razini predepidemijske 2019. godine, izjavio je u srijedu ravnatelj najvećeg kliničkog bolničkog centra u zemlji Ante Ćorušić.

“Nešto je manje pacijenata na intenzivnom liječenju u covid jedinicama, ali je popunjenost svih kapaciteta između 80 i 85 posto, što je neka standardna brojka”, izjavio je Ćorušić novinarima nakon dodjele priznanja za najliječnika i najsestru u protekloj godini.

KBC Zagreb ima ukupno 257 postelja za covid pacijente, 249 za odrasle i osam za djecu.

Ćorušić kaže kako ga raduje što je sve manje osoblja KBC-a Zagreb u samoizolaciji ili bolesno od covida.

“U najgorim vremenima, prije dva tjedna, imali smo 424 djelatnika izvan pogona, sada je taj broj ispod 200. Ipak pandemija polako stagnira”, rekao je.

Osvrnuo se i na liste čekanja, rekavši kako su u izvještaju za 2021. godinu bile iste kao i predepidemijske 2019. godine, a u nekim segmentima čak i bolje.

Dva su moguća uzroka tome – ili se pacijenti teže odlučuju za odlazak u bolnicu zbog straha od covida ili je to rezultat bolničkog rada u dvije smjene.

“Radimo ujutro i popodne. Obaveza prema HZZO-u je bila 20 posto radnog vremena raditi popodne, a mi smo to povećali na 35 posto. I to može biti razlog zadržavanja listi čekanja na nivou 2019.”, kaže Ćorušić.

I KBC Zagreb je dobio otprilike tri i pol puta veći račun za plin, no iz Ministarstva zdravstva im je obećano da će im se taj novac na neki način refundirati kroz budući limit, rekao je.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: covid, koronavirus, oboljeli, stožer, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE