Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Čović ponovno predsjednik HNS-a, u deklaraciji se traži preustroj BiH

Čović, koji već osam godina obnaša dužnost predsjednika HNS-a BiH izabran je kao jedini kandida

Objavljeno 27.01.2019
Alan Srčnik

Dragan Čović ponovno je u subotu izabran za predsjednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na zasjedanju u Mostaru gdje je prihvaćena deklaracija koja poziva na ustavne reforme i preustroj zemlje kako bi se ostvarila jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata i zajamčio put zemlje u članstvo Europske unije i NATO saveza.

Čović, koji već osam godina obnaša dužnost predsjednika HNS-a BiH izabran je kao jedini kandidat.

U obraćanju je pozvao na dogovor s bošnjačkim i srpskim narodom o reformama potrebnima da bi se ostvarila jednakopravnost sva tri naroda te osigurao put zemlje u EU i NATO.

„Za nas europski put nema alternative, jednako kao što nema alternative i ostvarenje pune jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini“, rekao je Čović.

Branko Bačić, kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na zasjedanju HNS-a, izjavio da će Republika Hrvatska poduprijeti napore za izmjenom Izbornog zakona koji bi ubuduće onemogućio nametanje hrvatskih političkih predstavnika u BiH i pozvao tri najbrojnija naroda da se suglase o ključnim reformama kako bi BiH ubrzala svoje približavanje Europskoj uniji.

„Hrvatska će poduprijeti izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH te otklonila mogućnost izbora hrvatskih dužnosnika bez narodnog legitimiteta. Na taj se način najviše doprinosi stabilizaciji Bosne i Hercegovine“, rekao je Bačić.

Pri tome je naveo da je RH svjesna uloge i važnosti HNS-a BiH koji okuplja 14 hrvatskih političkih stranaka u BiH u pravcu zaštite Hrvata.

„Posebno pozdravljamo jedinstvo hrvatskih stranaka koje u se okupile oko narodnog interesa. HNS jasno formulira modernu i demokratsku, europsku BiH. Jedino europska BiH može biti funkcionalna država“, dodao je Bačić.

Pozvao je  na izgradnju Bosne i Hercegovine na načelima međusobnog uvažavanja triju naroda.

„Za europsku budućnost Bosne i Hercegovine izgradnja povjerenja između Hrvata, Bošnjaka i Srba nema alternativu“, istaknuo je Bačić.

Na saborskome zasjedanju jednoglasno je prihvaćena deklaracija kojom se poziva na administrativno-teritorijalni preustroj zemlje te izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala puna jednakopravnost sva tri naroda.

„To podrazumijeva novu i racionalniju administrativno-teritorijalnu organizaciju zemlje koja će na jednak način uvažiti sva tri konstitutivna naroda dosljednom operacionalizacijom načela iz preambule daytonskoga ustava o konstitutivnosti naroda“, navodi se u deklaraciji.

Upozorava se pritom da je upravo Belgija i Bruxelles, kao sjedište Europske unije, dobar primjer za BiH kako primijeniti ‘načela federalizma i konsocijacijske demokracije kao dio europske pravne i političke stečevine’ i ujediniti ih s načelima pojedinačnih prava i sloboda.

Upozorava se i na dva istodobna procesa koji, po HNS-u, štete BiH i negiraju ustavna i daytonska načela kroz unitarističke i separatističke koncepcije koje promoviraju bošnjačke odnosno srpske stranke.

U deklaraciji se navodi i da preglasavanje Hrvata na posljednjim izborima s nametanjem Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH od strane Bošnjaka predstavlja ‘nelegitiman i nelegalan te moralno koruptivan čin’.

„On je i uvreda hrvatskom nacionalnom i političkom dostojanstvu te simbol hrvatskog obespravljivanja i dekonstituiranja”, navodi se u dokumentu.

Traži se i izmjena Izbornog zakona koja bi uvažila legitimno političko predstavljanje i jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama u BiH te izbjegavanje diskriminacije prava pripadnika nacionalnih manjina i ostalih. Članstva u EU-u i NATO-u na vrhu su prioriteta, navodi se u deklaraciji HNS-a BiH.

“Strateški cilj hrvatskog naroda u BiH je što brže članstvo BiH u EU-u i NATO-u. Članstvo u EU-u i NATO-u najvažniji je vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine kao države i HNS-a BiH kao krovne organizacije hrvatskog naroda u BiH”, stoji u dokumentu.

(Hina)

foto HINA/ FENA/ Ivan ROZIĆ/ ml

Tagovi: bih, Dragan Čović, hns, mostar,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE