Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Crobarometar trenutak prije EU izbora: Svi padaju, Most raste!

Most NL narastao na 7,2 posto, ostali popadali za 0,3 i više ...

Objavljeno 24.05.2019
Alan Srčnik

Trenutak prije izbora za Europski parlament, točno u četvrtak je Dnevnik Nove TV objavio je redoviti Crobarometar, 4 dana prije nego se stranke odvažu u glasovanju birača za Europski parlament. I svi redom padaju, osim Mosta NL, a koji i dalje bilježi rast.

HDZ je, razumije se, s obzirom na članstvo od 200.000 ljudi, i dalje prvi izbor glasača s 25 posto glasova, ali što je za 0,5 posto manje nego u travnju. Strmoglavila im se potpora i sada je najniža otkako su stigli na vlast. SDP stoji na drugom mjestu, ali su od travnja i 13,3 posto pali do 13 posto. Jednako tako ‘klizi’ i Živi zid, od 11,9 do 11,6 posto, dočim je Most NL zabilježio porast potpore birača i to za 0,7 posto, odnosno narasla im je travanjska potpora od 6,5 do današnjih 7,2 posto.

Milan Bandić se još jedini dovukao blizu izbornog praga, s 4,7 posto, dočim su ostali od izbornog praga udaljeni za više od 1 posto.

Pada pomalo rejting i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Podupire ju 45, a ne podupire 47 posto. Zadnji puta je takav loš rejting imala u listopadu ’17. godine.

Anketiranje je proveo IPSOS  od 1. do 20. svibnja među 985 punoljetnih građana Hrvatske. Max. pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za stranke +/-3,6%

foto HINA / Daniel KASAP /dk

Tagovi: crobarometar, hdz, most, most nl, sdp,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE