Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Crvenom križu u tri dana više od 2000 zahtjeva za novčanom pomoći

Iz HCK-a su priopćili da im se fizički zahtjevi trebaju uputiti do 19. veljače, ali ne i mailom jer je nužno imati originalni potpis

Objavljeno 02.02.2021
Ivona Amidžić

Hrvatski Crveni križ (HCK) u tri je dana zaprimio više od 2000 zahtjeva za isplatu novčane pomoći osobama s potresom pogođenih područja kojima će se, uz potvrdu štete, isplaćivati ukupno prikupljenih više od 46 milijuna kuna.

Iz HCK-a su u ponedjeljak priopćili da im se fizički zahtjevi trebaju uputiti do 19. veljače, moguće je poštom na adresu Ulica Crvenog križa 14, Zagreb, ali ne i mailom jer je nužno imati originalni potpis.

Zbog značajnog broja starijeg stanovništva njihovi mobilni timovi, kažu, obilaze najudaljenija sela i zaseoke te pomažu građanima u popunjavanju zahtjeva. Podršku im pruža i Hrvatska gorska služba spašavanja zbog zahtjevnosti terena.

Zahtjevi se mogu ispuniti i odmah potom predati u evakuacijskim centrima na potresom pogođenom području, u svim društvima Crvenog križa diljem zemlje, u jedinicama lokalne samouprave te u poslovnicama Hrvatske pošte.

Pomoć onima kojima je 28./29. prosinca oštećena nekretnina

Novčana pomoć namijenjena je građanima koji su imali prijavljeno prebivalište ili boravište na dan 28./29. prosinca prošle godine na potresom pogođenom području u nekretnini koja je pretrpjela materijalna oštećenja.

Ta je oštećenja nužno demonstrirati fotografijama, potvrdom statičara ili izjavom/opisom oštećenja, fotografijom naljepnice i slično. Potresom pogođeno područje uključuje Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju.

Iz HCK-a pozivaju sve građane s potresom pogođenog područja, a koji ispunjavaju navedene kriterije, da popune zahtjev za isplatu novčane pomoći.

Novac izravno potresom pogođenom stanovništvu

Po završetku prikupljanja zahtjeva te provjere njihove valjanosti definirat će se točan iznos novčane pomoći koja će potom biti isplaćena građanima. Sav novac prikupljen Apelom i donatorskim telefonom bit će direktno podijeljen potresom pogođenom stanovništvu.

Novčana pomoć će se isplaćivati na dva načina, a prema odabiru podnositelja zahtjeva: uplatom na tekući račun ili zaštićeni račun te putem Hrvatske pošte (preuzimanje u poslovnici ili isplata putem poštara koji djeluje na potresom pogođenom području).

Korisnici jednokratne novčane pomoći su samci ili objedinjeno članovi kućanstva. Po završetku prikupljanja zahtjeva, zaključno s 19. veljače 2021. godine, a s obzirom na njihov ukupan broj, definirat će se točan iznos novčane pomoći.

Apel i donatorski telefon aktivni do 28. ožujka

Apel za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom, kao i donatorski telefon bit će aktivni do 28. ožujka, a sva preostala sredstva po završetku bit će jednako podijeljena potresom pogođenom stanovništvom po spomenutom kriteriju.

Svi koji to žele i u mogućnosti su i dalje mogu pomoći stanovništvu pogođenom potresom na sljedeće načine, zaključuju u HCK.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: Crveni križ, novčana pomoć, pomoć, potres, zahtjevi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE