Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Dačić najavio da bi još desetak država moglo povući odluku o priznanju Kosova

Liberijska vlada je u petak opovrgnula izviješća da je Liberija prekinula diplomatske odnose Kosovom kao što je prethodno tvrdilo srbijansko ministarstvo vanjskih poslova

Objavljeno 23.06.2018
Alan Srčnik

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić najavio je u petak mogućnost da još desetak država promijeni stajalište o državnosti Kosova i povuče odluku o priznanju  samoproglašene kosovske neovisnosti kako Liberija prošli tjedan, a što je kosovski ministar nazvao lažnom viješću službenog Beograda.

“Barem desetak država trenutno važe stav o KiM (Kosovo i Metohija). Mnogo je zemalja priznalo Kosovo ne raspolažući pravim informacijama, i sada, kad vide kako zaista stoje stvari, preispituju odluke. Zato imamo razloga vjerovati da će broj  pasti ispod 100, a tada tzv. Kosovo može samo sanjati da će postati dio međunarodnih organizacija”, izjavio je Dačić za beogradske Večernje novosti.

Dosadašnje diplomatske aktivnosti Beograda na međunarodnoj sceni dale su rezultate, a nedavna odluka Liberije o povlačenju priznavanja neovisnosti Kosova druga je u razdoblju od četiri mjeseca i, uz prethodne dvije od prošle godine, Beogradu daju nadu da je realno dalje smanjivanje broja zemalja koje su prethodnih godina stale uz Prištinu, ocjenjuju Večernje novosti.

Od priznavanja kosovske neovisnosti prvo je, poslije smjene vlasti, odustala mala otočna država u Gvnejskom zaljevu Sao Tome i Principe, a slijedile su je Surinam, Gvineja Bisao, Burundi i, prošlog tjedna, Liberija.

Dačić je rekao da je prošlotjedno povlačenje Liberije s popisa država koje su priznale Kosovo “samo jedno u nizu”.

Istodobno,  kosovski šef diplomacije Bedhjet Pacoli ustvrdio je da Liberija nije povukla priznanje neovisnosti Kosova i poručio kako “srpski mediji šire lažne vijesti”.

“Upravo sam razgovarao sa Vladom Liberije i potvrdili su mi da Liberija nije povukla priznanje Kosova. Vijesti i nota koju šire srpski mediji su lažne i dio pokušaja ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da širi lažne vijesti”, napisao je Pacoli na svom Twitteru.

Dačić je ranije na tiskovnoj konferenciji predočio novinarima preslik note liberijskog Ministarstva vanjskih poslova o povlačenju priznanja.

Jedna od skorašnjih diplomatskih akcija Beograd bit će da Kosovu ponovno onemogući prijem u Interpol, gdje Priština među 192 države mora osigurati dvotrećinsku većinu članica koje su glasovale.

“Zbog toga je za Beograd prioritet da u iduća četiri mjeseca, do zasjedanja Opće skupštine svjetske policijske organizacije, umanji broj sigurnih glasova za Kosovo”, ocjenjuju Večernje novosti, list blizak vladajućoj koaliciji naprednjaka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i socijalista (SPS) sefa diplomacije Ivice Dačića.

Kosovo je neovisnost jednostrano proglasilo 2008. godine, što je do sada priznalo više od 100 zemalja, ali ne i dvije države među vodećim svjetskim velesilama – Rusija i Kina, te Indija i Brazil, ali i pet članica EU – Španjolska, Rumunjska, Cipar, Grčka i Slovačka.

Službeni Beograd, pozivajući se na suverenitet i integritet Srbije zajamčen Ustavom i međunarodnim dokumentima, te Rezolucijom 1244 UN, nastoji spriječiti prijem Kosova u međunarodne organizacije, a poglavito onemogućiti  članstvo u UN.

(Hina)

Liberijska vlada je u petak opovrgnula izviješća da je Liberija prekinula diplomatske odnose Kosovom kao što je prethodno tvrdilo srbijansko ministarstvo vanjskih poslova zbog čega je Priština optužila Beograd za širenje lažnih vijesti.

“Vlada Republike Liberije želi opovrgnuti izviješća u nekim međunarodnim i društvenim medijima o njezinom opozivanju diplomatskih odnosa s Republikom Kosovo”, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

U priopćenju se navodi da je Liberija jedna od prvih zemalja koje su priznale suverenitet Kosova 30. svibnja 2008., pošto je Kosovo proglasilo neovisnost, te da ostaje privržena zajedničkom priopćenju o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Dvije države nastavljaju uživati zajedničko povjerenje i prijateljstvo, navodi se na internetskoj stranici liberijskog ministarstva.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ustvrdio je da je Liberija prije dva dana izvijestila ministarstvo vanjskih poslova da poništava ranije priznanje Kosova, te da je notu o povlačenju priznanja datiranu 20. lipnja 2018., koju je predočio i novinarima, Dačiću predao je u Beogradu njegov liberijski kolega Milton Findlay.

(Hina)

Tagovi: dačić, kosovo, liberija, srbija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE