Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Delnički učenici jedini u županiji kreću u STEM budućnost

Projekt za cilj ima provedbu 5 različitih programa za poboljšanje vještina učenika u STEM području, aktivnom građanstvu i poduzetništvu, edukaciju 15 odgojno-obrazovnog djelatnika, opremanje škole STEM opremom

Objavljeno 20.06.2023
Andrija Lukretić

Osnovna škola  Ivana Gorana Kovačića Delnice provodi projekt „STEM Tech“ koji je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021.  uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 534.859,94 €, od čega su bespovratna donatorska sredstva u iznosu od 454.630,95 €, a bespovratna nacionalna sredstva 80.228,99 €. Partner na projektu je Sveučilište u Stavangeru iz Norveške, a provodit će se od 12. rujna 2022. do 11. ožujka 2024. godine.  Danas, 20. lipnja 2023. godine održana je početna konferencija na kojoj je predstavljen projekt i njegove aktivnosti u provedbi. „Jedina smo škola u županiji koja je ostvarila potporu za STEM vještine u osnovnim školama. Opremit ćemo školu STEM opremom u vrijednosti od 190.000 €, u projekt je uz mene, uključeno 15 djelatnika škole, 150 učenika od 5. do 8. razreda i  34 učenika s poteškoćama u razvoju. Izuzetno mi je drago što smo ostvarili suradnju s norveškim partnerima koji nam prenose svoje veliko znanje i iskustvo“, naglasio je ravnatelj Škole Mladen Bolf. Zahvalio je svom timu na trudu i radu koji ulažu u projekt što se pokazuje na pozitivnim kritikama na njegovo provođenje.

„Ovaj će projekt sigurno pomoći razvoju školstva u Delnicama, a Grad maksimalno podržava sve projekte ove škole. Osnovna škola je temelj razvoja svakog društva, pa tako i naše lokalne zajednice. Iako nam se broj smanjuje  na ovom području, vrijedni smo i sposobni što dokazuje i ovaj projekt koji je osigurao kvalitetno buduće obrazovanje naše djece“, rekao je pročelnik za lokalnu samoupravu, društvene djelatnosti i opće poslove pri Gradu Delnice Tomislav Mrle.

Projekt za cilj ima provedbu 5 različitih programa za poboljšanje vještina učenika u STEM području, aktivnom građanstvu i poduzetništvu, edukaciju 15 odgojno-obrazovnog djelatnika, opremanje škole STEM opremom i uspostavu bilateralne suradnje s norveškim partnerom kroz 18 mjeseci trajanja projekta.

„Preko projekta nabavit će se vrijedna oprema pa će tako učenici imati prilike npr. imati virtualnu nastavu iz povijesti i „prošetati“ u prošlim vremenima.  Dio opreme koje ćemo nabavljati su i dronovi za programiranje, upravljanje, sportski te podvodni dronovi, gravirka za umjetničke stvari, te računala za informatičku učionicu. Dio opreme je već stigao, a ostatak će se nabavljati preko ljeta. Do sada su već održane radionice s norveškim partnerima te se radujemo sljedećima na jesen“, rekao je koordinator projekta Adrian Škarica.

Kroz program primjene STEM-a u snimanju slike i zvuka učenici će se naučiti koristiti opremu poput fotoaparata i kamere. Uz PRO BOT program učenici će se upoznati s osnovama robotike, 3D modelima i programiranjem, a kroz STEM PI učenici će saznati sve o matematičkim formulama i geometrijskim tijelima te njihovom primjenom kroz igru i radionice.  Kroz STEM LAB učenici će kroz različite pokuse i terenska istraživanja usvajati znanja iz kemije, fizike i biologije. Kroz program Odgovorni građani i Mali poduzetnici cilj je upoznavanje učenika s ljudskim pravima, borbom protiv diskriminacije, volontiranjem i svijetom poduzetništva.

Financijski mehanizam EGP-a i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske.

Tagovi: Delnice, Osnovna škola  Ivana Gorana Kovačića, STEM,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE