Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

Deset godina od smrti Dine Dvornika, hrvatskog kralja funka

Dinin prerani odlazak ostavio je puno prostora gdje je još mogao zabljesnuti, a na ovaj način možda je ostao i "nedorečen"...

Objavljeno 07.09.2018
Antonela Verković

Dino Dvornik, hrvatski kralj funka, skladatelj, tekstopisac, producent, glumac i reality zvijezda, umro je prije točno jednog desetljeća u dobi od 44 godine.

Iza Dine Dvornika ostao je nevjerojatan glazbeni opus kao veliki utjecaj na buduće naraštaje hrvatske glazbe, no na pitanje što bi bilo da je Dino živ, Dragaš je kratko objasnio: “Iskoristio bi veliki talent poznavanja elektronske glazbe, poslušajte Afriku, on je bio daleko ispred svojeg vremena na ovim prostorima”.

PUT DINE DVORNIKA

Dinin “splitski đir” počinje početkom 1980.-ih kada osniva bend “Kineski zid” s bratom Deanom, i nakon izdavanja prvog jugoslavenskog funk albuma, Dino napušta bend i odlazi u London gdje se počinje baviti skladanjem glazbe.

Svoj prvi veliki koncert ima u Domu sportova, 24. prosinca 1990. godine. Turneja se te godine prekida zbog političke situacije, raspada Jugoslavije, i kasnije rata.

Godine 1995. vraća se u vrh hrvatske glazbene scene objavivši singl “Afrika”, koja postaje uspješnicom karakterističnom po ritmu i inovativnoj produkciji. Slijedeće godine za istu pjesmu je dobio i nagradu Porin.

Izdao je još pet albuma do svoje smrti, uključujući i album uživo “Live in Munchen”.

Dino je pokopan na zagrebačkom Mirogoju 10. rujna 2008. na vrlo poseban i jedinstven način, Dinin način. Puštala se njegova glazba, te se plesalo u veselom raspoloženju, po kakvom će ga zauvijek brojni obožavatelji pamtiti.

EMOTIVNA PORUKA SUPRUGE DANIJELE

Supruga Dine Dvornika emotivnom porukom obilježila je godišnjicu smrti svog muža. Tko zna gdje bi sada Dino bio, nema sumnje da bi napredovao, možda i igrao igrice za svoj Youtube kanal, a možda i samo ‘guštao’ u plodovima svog rada. Ipak, Dino nije ni htio starost, nije htio usporiti ritam – možda bi to sve jednostavno bilo previše za njega, previše svega a najmanje jednostavnog života – navela je.

– Vjerojatno bi radio glazbu kakvu je oduvijek želio bez udovoljavanja širokoj masi, za svoj gušt. Bio bi vjerojatno prisutan na društvenim mrežama jer bi napokon mogao reći što god poželi. Možda bi, da je samo malo pričekao, ostvario još neke svoje snove – zamišlja Danijela.

View this post on Instagram

10 godina , ne znam je li brzo ili sporo prošlo. U stvari znam, prvih 5 godina je sporo prolazilo , činilo se dugo a onda su se emocije ipak stabilizirale kao ustalom i život. Nemam pojma šta bi bilo kad bi bilo iako sebe koji put uhvatim razmišljajući o tome. Pokušavam zamisliti Dina 10 godina starijeg sa pokojom sijedom dlakom na glavi koja bi mu dala dodatnog šarma. Ali njegova energija zasigurno bi prekrila godine . Lipe bi godine imao , tek 54. Tko zna sta bi sve bilo u ovih 10 godina. Danas na tržištu postoje glazbeni instrumenti i ritam mašine koje sada u sebi imaju sve integrirano za jednu ozbiljnu produkciju . Ima gomilu mladih klinaca koji bi mu se stavili na raspolaganje u zamjenu za učenje uz Dina. Uživao bi u tome i bezgraničnim mogućnostima moderne tehnologije .Vjerojatno bi danas radio koncerte u malim količinama ali puno kvalitetnije , po svom gustu . Jer dođeš u godine kad ti se ne da raditi kompromise , kad usporis ritam i radiš da ugodis sebi. Vjerojatno bi radio glazbu kakvu je oduvijek želio bez udovoljavanja širokoj masi , za svoj gust. Bio bi vjerojatno prisutan na svim drustvenim drustvenim mrežama jer bi napokon mogao reci sto god poželi . Možda bi unovčio svoje igranje igricama , imao svoj YouTube kanal i gomilu folowera. Mozda bi da je samo malo pričekao, ostvario još neke svoje snove. A možda bi sve to bilo jednostavno previše za njega, previše svega a najmanje onoga jednostavnog života , analognog snimanja na samo 16 kanala , neiscrpne ideje , lakoće življenja i stvaranja , gdje sve sto se dogodi bude pozlaćeno a da toga nisi ni svjestan. Jer mladost je takva, luda i poletna , starost je izbirljiva a kičma opterećena. Nije volio starost i nije htio usporiti ritam. Njegova zadnja slika u mom pamćenju je slika još uvijek mladog Dina , vječnog zajebanta sa toplim dječačkim očima . Nedostaješ.❤️#ljubavsezoveimenomtvojim #boljebitiskrtnegoprimitivan #bilojezabavnozivjetistobom #glazbunamnitkonemozeukrasti #desetgodinaodkadatenema #alitisitu

A post shared by Danijela Dvornik (@danijeladvornik) on

TRIBUTE TO DINO DVORNIK

Danas će se u prostorima zagrebačkog Johann Francka održati koncert nazvan Tribute to Dino Dvornik – 10 godina poslije. Dinove pjesme zasvirat će renomirani glazbenici koji su godinama surađivali s pokojnim umjetnikom, okupljeni u jedinom službenom tribute bendu formiranom još 2009. godine na inicijativu Dvornikove supruge Danijele, koja je i formalno članica benda.

Tagovi: danijela dvornik, dino dvornik, godišnjica smrti,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE