Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Deseta Noć kazališta održavala se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

"Noć kazališta" održavala se u 56 mjesta u Hrvatskoj, a tijekom večeri i noći stotinjak kazališta igralo je 120 svojih predstava ...

Objavljeno 18.11.2018
Alan Srčnik

“Noć kazališta” održavala se u 56 mjesta u Hrvatskoj, a tijekom večeri i noći stotinjak kazališta igralo je 120 svojih predstava, napomenula je Banić Naumovski.

Predstave su pratili i popratni programi – radionice, izložbe i druženja s umjetnicima.

Osim nacionalnih i dramskih kazališta, naglasila je, u manifestaciji sudjeluju mnoge amaterske skupine te dramske skupine iz osnovnih škola. Ove godine u “Noći kazališta” sudjeluju i nacionalne kuće – HNK Split, HNK Zadar, HNK Šibenik, HNK Rijeka te Istarsko narodno kazalište iz Pule, rekla je Banić Naumovski.

Noć kazališta oblik je sustavne popularizacije kazališne umjetnosti na svim izvedbenim razinama i za sve dobne skupine.

U njoj sudjeluju nacionalna, javna i nezavisna kazališta, druge ustanove koje podupiru kazališnu djelatnost te skupine kazališnih amatera.

Deseta Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i uz potporu Ministarstva kulture, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Zagreba te Gradskog ureda za kulturu.

ZAGREB

U manifestaciji “Noć kazališta”, koja se održavala u subotu navečer, sudjelovalo je 18 zagrebačkih kazališta, a posjetom publike smo zadovoljni, izjavila je voditeljica projekta i glavna organizatorica “Noći kazališta” Sandra Banić Naumovski – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

U središtu Zagreba četiri glumice i jedan glumac  kazališta “Gavella”, odjeveni u barokne kostime, promovirali su manifestaciju “Noć kazališta”, koja u kazalištu “Gavella” traje – do jutra.

Glumci su pozvali Zagrepčane da u “Noći kazališta” pogledaju u teatru u Frankopanskoj jednu ansambl predstavu i tri monodrame.

U kazališnom klubu “Gavella” mogla se pogledati monodrama Natalije Đorđević “Potrošeni snovi” nastalu po motivima drame “Višnjik” A.P.Čehova.

Monodramu “O štakorima, gavranima i ljudima” Miroslava Krleže izvedena je u 22,30 sati, a u 2 sata ujutro Mada Peršić izvela će svoju monodramu “Jelinek vs. Jelinek”, po motivima kolumni Žuži Jelinek i drame Elfride Jelinek “Što se dogodilo, nakon što je Nora napustila svoga muža, ili potpornji društva”.

Između i nakon svih događanja, do sitnih sati nastupa “Kazališni band Filipa Šovagovića”.

RIJEKA

HNK Ivana pl. Zajca za ovogodišnju Noć muzeja pod nazivom “Moć kazališta” otvorio je svoja vrata te omogućio razgledavanje prostora unutar zgrade kazališta, a posjetitelji su mogli vidjeti i ulomke iz predstava tekućeg repretoara, pokuse i vježbe za one koje se pripremaju.

Mogli su se razgledati prostori uglavnom nedostupni publici, poput dvorana za probe i kazališnog bifea ali i foyer, gala salon „Gale“, sve do galerije.

Posjetitelji su mogli vidjeti pripreme, pokuse i vježbe opera “Falstaff”, baleta “Serenada & Allegro” i “4 bolera”, predstave za djecu i obitelj Talijanske drame “Anche le pulci hanno la tosse (I buhe kašlju)”, dramsku predstavu “Lolipop” te vježbe studenata Gluma i mediji Sveučilišta u Rijeci.

U Noć muzeja uključio se i Ri Teatar, koji djeluje u okviru Kulturnog centra Kalvarija. U 19 sati odigrali su svoju predstavu “Lucijina priča” autora Branka Ružića i redatelja Marka Dorčića, a kasnije navečer je na programu omnibus scena iz najpopularnijih predstava Ri Teatra.

SPLIT

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) je u jubilarnoj 10. Noći kazališta na programu imalo dvije predstave – operu “Trubadur” Giuseppea Verdija i autorski projekt Pere Eranovića, monodramu “Priče iz Vukovara” nastalu po proznim zapisima Siniše Glavaševića.

Monodrama “Priče iz Vukovara,” koja je izvedena komornoj Sceni 55 splitskog HNK-a, temelji se na dirljivim proznim zapisima tragično stradalog vukovarskog ratnog izvjestitelja novinara Siniše Glavaševića.

Kako ističe splitski HNK, njezino izvođenje ovaj put ima dvostruki povod – sudjelovanje na tradicionalnoj manifestaciji Noć kazališta, ali i u povodu Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine koji će se obilježiti u nedjelju.
Mladi splitski  glumac Pere Eranović praizveo je monodramu prije tri godine i od tada je, osim na matičnoj Sceni 55 HNK Split, uspješno izvodio na brojnim gostovanjima diljem Hrvatske.
Opera “Trubadur” izvedena je na velikoj sceni splitskog HNK-a pod ravnanjem maestra Hari Zlodre i u režiji Roberta Boškovića.
Splitsko Gradsko kazalište lutaka je u sklopu ovogodišnje Noći kazališta izvelo predstavu “Šporki Špiro i Neposlušna Tonka,” dramsku verziju istoimene slikovnice autorice pjesnikinje Olje Savičević Ivančević i ilustratora Svjetlana Junakovića.

U Omišu je u sklopu Noći kazališta premijerno izvedena predstava Dušan Kovačeviča “Kumovi” u režiji Petra Buljevića te predstave Marijana Matkovića “Klytaimestra” također u režiji Petra Buljevića.
Na Šolti je Noć kazališta obilježena je u Domu kulture Grohote predstavom “Ne motaj se po kući gola,” Georgesa Feydeana, koju je prilagodio Vanča Kljaković a režirao Lenko Blažević. Također u Grohotama je izveden je i ulomak komedije “Prevaranti” Tonča Surjana u režiji Mirjane Stanić.
U Kaštelima je u sklopu Noći kazališta izvedena komična monodrama Franje Đakovića “Vodič kroz galaksiju za autostopere: Gospodar svemira”.

Tagovi: hnk, noć kazališta, Rijeka, split, zagreb,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE