Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

DIP: Zakon ne kaže da nadziremo protureferendumske inicijative

Sindikalne inicijativa ’67 je previše'

Objavljeno 04.05.2019
Lucija Tokić

Ni jedan zakon ne propisuje da Državno izborno povjerenstvo (DIP) nadzire financiranje protureferendumskih aktivnosti, odgovorio je DIP na poziv nevladine udruge Gong da podrži njegov zahtjev za transparentnost vlasti u kampanji protiv sindikalne inicijative ’67 je previše’, te kao i sindikate, uputi Vladu na prijavu troškova.

Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma nisu propisane eventualne protureferendumske aktivnosti, slijedom čega tim Zakonom nije propisano niti da bi DIP provodio nadzor financiranja takvih aktivnosti, a takve aktivnosti nisu propisane ni Zakonom o referendumu,  naveo je DIP u odgovoru Hini, vezano za Gongov poziv.

Zakonom o financiranju propisano je da DIP nadzire financiranje referendumske aktivnosti, a taj nadzor provodi nad organizacijskim odborom koji se osnovan sukladno Zakonu o referendumu, ističe Povjerenstvo.

Gong je, pak, pozivajući se na posljednji televizijski spot o mirovinskoj reformi, prozvao Vladu da se izravno uključila u kampanju protiv sindikalne inicijative „67 je previše“, pozivajući je da javnosti pokaže troškove svoje protukampanje.

Udruga opetuje kako je Vlada, suprotno preporukama Venecijanske komisije, samo tjedan dana uoči izbora za Europski parlament donijela novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma čime su postrožena pravila za referendumske inicijative, bez da je u potpunosti reguliran sam postupak referenduma, uloga vlasti, kao i izvještavanje protu-referendumskih inicijativa. Preporuke Venecijanske komisije kažu da vlasti moraju davati objektivne informacije o referendumskim inicijativama, te da korištenje javnih sredstava u kampanjama mora biti ograničeno, zato Gong poziva Vladu na transparentnost.

Sindikalna inicijativa “67 je previše”, kojom bi se dobna granica za odlazak u mirovinu vratila na 65 godina, prva je referendumska inicijativa  čije će financiranje DIP nadzirati.

Financiranje referendumske aktivnosti ranije nije bilo uređeno, po prvi put to je učinio novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji je propisao iz kojih se izvora referendumske aktivnosti mogu financirati, u kojem roku, koje su obveze donatora, koji se iznosi ne mogu prijeći itd.

(Hina)

foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Tagovi: 67 je previše, inicijativa,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE