Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Divjak izjavila kako je moguće povećanje broja učenika nižih razreda u učionicama

Među prioritetima nije povratak ostalih u škole i na fakultete...

Objavljeno 19.05.2020
Ivona Amidžić

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u ponedjeljak u NSK da se razmatra povećanje broja učenika nižih razreda osnovnih škola u učionicama i da među prioritetima nije povratak ostalih učenika i studenata u škole i na fakultete.

“Razgovaramo s HZJZ-om da se možda ipak omogući i više učenika u razredu”, rekla je ministrica Divjak po završetku videokonferencije s europskim kolegama.

“S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, škole su te koje trebaju preuzeti brigu o obrazovanju učenika u nižim razredima osnovne škole”, rekla je Divjak.

U većini zemalja EU-a u razredu je do 15 učenika. Najviše ih je u Austriji, gdje ih može biti 18, a u Hrvatskoj ih može biti do devet.

Otvaranje viših razreda osnovne škole, srednjih škola i svih fakulteta zasad nisu prioriteti, ističe ministrica.

Kaže da su u Hrvatskoj prioriteti otvaranje vrtića, otvaranje razredne nastave, provođenje državne mature i odrađivanje praktične nastave u srednjim školama i na visokim učilištima.

Europski ministri složili su se da je potrebno osigurati mješovit model nastave u budućnosti, onaj u školama i na fakultetima te onaj na daljinu.

Njemačka koja početkom srpnja preuzima predsjedanje Vijećem EU-a stavit će naglasak na digitalizaciju obrazovanja, istaknula je Divjak.

U Narodnim novinama u ponedjeljak je objavljen kalendar za novu školsku godinu, a ministrica kaže da on “odgovara izazovima nastave na daljinu”.

U novom kalendaru više je manjih odmora, prvi je oko 1. studenog, a drugi oko Uskrsa.

“Više manjih raspoređenih odmora omogućava i bolju koordinaciju i bolje održavanje nastave na daljinu.”

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: blaženka divjak, broj učenika, divjak, koronavirus, ministrica obrazovanja, nastava, niži razredi, povećanje, učenici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE