Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Divjak predsjedala Vijećem EU-a za obrazovanje

Bez kvalitetnog obrazovanja nema ni održivog razvoja a investicije u obrazovanje investicije su u našu budućnost", kazala je Divjak u povodu sjednice Vijeća

Objavljeno 21.02.2020
Andrija Lukretić

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predsjedala je u četvrtak u Bruxellesu Vijećem EU-a za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS) koje je usvojilo Rezoluciju o obrazovanju i osposobljavanju te održalo javnu raspravu o cirkulaciji mozgova.

Rezolucija o obrazovanju i osposobljavanju usvojena u okviru europskog semestra poziva na uključivanje ministara obrazovanja u procese europskog semestra tijekom rasprava o obrazovanju i osposobljavanju a ujedno izražava predanost zemalja članica EU da se kvaliteta obrazovanja dodatno poboljša.

Obrazovanje i osposobljavanje ključni su za budući održivi rast, konkurentnost i zapošljavanje. Osim što se njima odgovara na potrebe tržišta rada, omogućuju se i osobno ispunjenje, socijalna kohezija i uključiva društva.

“Bez kvalitetnog obrazovanja nema ni održivog razvoja a investicije u obrazovanje investicije su u našu budućnost”, kazala je Divjak u povodu sjednice Vijeća.

“Imali smo debatu i o cirkulaciji mozgova, a naš hrvatski plan je bio da na dnevni red stavimo raspravu o tome kako doći do bolje uravnoteženosti mobilnosti u EU jer talenti su raspoređeni jednoliko ali prilike nisu pa je naša zadaća da damo jednake prilike svim državama i svim regijama”, kazala je Divjak.

Pritom je, smatra, potrebno osigurati sinergije između različitih politika te koristiti različite investicijske mogućnosti kako bi se stvorili povoljni uvjeti za privlačenje i zadržavanje talenata.

Tagovi: divjak, vijeće Europe,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE