Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Dizanje marži u rangu ratnog profiterstva – Rekorder s 595% dignutom maržom

Mikulić: Javno će se iznositi imena trgovačkih društava koja opetovano budu dizala marže suprotno zakonu

Objavljeno 16.04.2020
Ivona Amidžić

Na redovnoj dnevnoj press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske pojavilo se i pitanje dizanja marži u određenim trgovinama na zakonom zabranjene artikle.

Tržišni inspektori državnog inspektorata do ovog su trena napravili nešto više od 800 nadzora. U tim je nadzorima ustanovljeno kako su trgovine, kako na malo, tako i veletrgovine, kontra odluke Vlade i zakona dizale marže.

“Imamo situaciju vezano za brašno, dječju hranu ili meso, gdje se marža dizala za 30%, kod sredstava za dezinfekciju marža se dizala do čak 200%, s tim da je vezano za maske apsolutni rekorder s 595% dignutom maržom”, rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

“Mi ovdje idemo sa ozbiljnim mjerama, idemo sa kažnjavanjem pravnih osoba. Zakonska kazna je od 10.000 do 100.000 kuna. Osobno sam dao nalog, ono što mogu u okviru zakona, da se ide sa maksimalnom kaznom od 100.000 kuna, kao i kod veletrgovina gdje pravne osobe kažnjavamo sa 300.000 kuna, s tim da ih zatvaramo na 30 dana”, dodao je Mikulić.

Kad se radi o trgovinama na malo ide se s rješenjima gdje se izdaje rješenje o zabrani tih “nepoštenih i agresivnih” praksi.

Do danas je izdano i naplaćeno preko 1,3 milijuna kuna kazni, a što se tiče odgovornih osoba u pravnoj osobi, tj. fizičkih osoba, tu je gotovo pola milijuna kuna.

“Ono što mogu reći u vezi situacija kada oni koji dižu marže suprotno odlukama Vlade i zakonima Republike Hrvatske, ako budu uhvaćeni dva ili više puta kako to čine jednostavno neće biti kompromisa u pogledu objavljivanja naziva tih trgovačkih društava javno. Ako u ovoj situaciji kad se borimo protiv koronavirusa netko povisuje marže onda je to nažalost u rangu ratnog profiterstva”, naglasio je Mikulić.

foto: facebook (screenshot)

Tagovi: dizanje marži, državni inspektorat, kazne, marže, trgovine, vlada,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE