Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Djevojčice i djevojke diljem svijeta vjeruju da žene liderice trpe uznemiravanja

Radi se o djevojčicama i mladim ženama između 15 i 24 godine iz 19 zemalja

Objavljeno 04.06.2019
Ivona Amidžić

Djevojčice diljem svijeta nadaju se da će postati liderice, ali očekuju suočavanje sa seksizmom i uznemiravanjem kada to postanu, objavljeno je u izvješću globalne neprofitne organizacije za dječja prava.

Više od 90 posto djevojčica i mladih žena kažu da žene šefice mogu očekivati neželjeni fizički kontakt i da će se prema njima odnositi s nepoštovanjem, navodi se u istraživanju neprofitne organizacije Plan International koje je obuhvatilo 10.000 djevojčica u 19 zemalja.

“Za djevojčice i žene globalno, biti lider znači diskriminaciju i uznemiravanje”, rekla je izvršna direktorica organizacije Anne-Birgitte Albrectsen.

“Istraživanja pokazuju da ako se nešto pod hitno ne učini, generacije djevojčica će propuštati prilike i ambicije da postanu liderice i utječu na društvo, rad, politike, zajednicu i obiteljski život.”

U istraživanje su uključene djevojčice i žene između 15 i 24 godine u 19 zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Dansku, Indiju, Japan, Peru, Južni Sudan i Ugandu, a provedeno je i nekoliko stotina dubinskih intervjua.

Više od tri četvrtine ispitanih žude postati liderice, iako većina misli da će im biti teže napredovati i zaslužiti poštovanje.

Mlade žene koje su iskusile preuzimanje vodstva će vjerojatnije očekivati rodnu diskriminaciju nego one koje nisu, navodi se u izvješću objavljenom na konferenciji Women Deliver 2019 u Vancouveru.

“U Japanu i dalje postoji predrasuda da će muškarci vjerojatnije postati lideri i doseći viši rang”, rekla je jedna intervjuirana djevojčica.

“Svi bi trebali težiti višem rangu, ali ako je to djevojčica s ambicijom da postane liderica, ljudi će je početi kritizirati.”

(Hina)

foto: pixabay (screenshot)

Tagovi: diskriminacija, djevojčice, djevojke, liderice, napredovanje, nepoštovanje, posao, seksizam, uznemiravanje, žene,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE