Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Do 6. srpnja prijave za upis pilot-programa “Dizajn i razvoj videoigara”

Na pripremama za provođenje novog studija i programa cjeloživotnog obrazovanja rade nastavnici pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i stručnjaci iz industrije videoigara...

Objavljeno 28.06.2021
Ivona Amidžić

Prijave za upis na pilot program cjeloživotnog obrazovanja ‘Dizajn i razvoj videoigara’ otvorene su do 6. srpnja, putem mrežne stranice Edu4Games: edu4games.adu.hr, objavila je Akademija dramskih umjetnosti (ADU) Sveučilišta u Zagrebu.

Na pripremama za provođenje novog studija i programa cjeloživotnog obrazovanja rade nastavnici pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i stručnjaci iz industrije videoigara, a na jesen počinje provođenje pilotiranja četiri nova programa – Dizajner videoigara, Programer videoigara, Producent videoigara i Vizualni umjetnik videoigara.

Početak programa predviđen je od 6. rujna ove godine u trajanju od 12 tjedana u Zagrebu i online, u poslijepodnevnim satima, navode na ADU.

Odabrani kandidati bit će pozvani na prijemni ispit koji će biti održan online od 12. do 14. srpnja, a sastojat će se od testa opće kulture i informiranosti te razgovora s kandidatima.

Prvi javni sveučilišni studij dizajna i razvoja videoigara

Diplomski studij bit će namijenjen svim studentima završenih preddiplomskih studija, bez obzira dolaze li s ekonomskih, filozofskih, umjetničkih, tehničkih ili bilo kojih drugih fakulteta i akademija. Za redovne studente studij će biti besplatan.

U pripremi prvoga javnog sveučilišnog studija dizajna i razvoja videoigara udružilo se pet zagrebačkih fakulteta različitih područja. Izvodit će se na Akademiji dramskih umjetnosti, čiji su partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Akademija likovnih umjetnosti (ALU), Fakultet organizacije i informatike (FOI) i Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta.

Iz ADU navode da su za izradu videoigre potrebna multidisciplinarna znanja iz dramskoga i audiovizualnoga područja, likovnosti, dizajna, programiranja i računarstva te organizacijskih znanosti što ne ni jedan postojeći program obrazovanja.

Budući studij temeljit će se na novodefiniranim standardima kvalifikacija i zanimanja koji će biti uneseni u Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO).

Studentima će nuditi četiri smjera – dizajner videoigara, vizualni umjetnik videoigara, programer videoigara i producent videoigara. Dio predmeta bit će zajednički za sve studente poput predmeta “Povijest, teorija i analiza igre” ili “Osnove dizajna i razvoja videoigara”, dok će drugi biti kreirani po smjerovima.

Odabiru predmeta koje će studenti slušati prethodila je analiza 30-ak studijskih programa kakve izvode visokoškolske institucije u svijetu.

Iz ADU ističu da projekt ima veliku potporu industrije igara u Hrvatskoj, a mnogi gostujući predavači dolaze iz prepoznatih hrvatskih studija za razvoj videoigara poput Croteama, GameChucka, Playrixa, ZeroLife Gamesa i Exordium Gamesa.

Više o budućem studijskom programu i programu cjeloživotnog učenja može se pronaći na službenoj stranici projekta Edu4Games: edu4games.adu.hr

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: dizajn, pilot-program, programiranje, upisi, videoigre, zagreb,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE