Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Dodik mora promijeniti ponašanje – rekao je Palmer!

Dodik zna što se od njega očekuje kako bi sankcije prema SAD bile uklonjene...

Objavljeno 04.12.2018
Antonela Verković

”Dodik zna što se od njega očekuje kako bi sankcije bile uklonjene i željeli bismo vidjeti da on ide tim putem”, izjavio je Palmer u intervjuu kojega je dao bosanskohercegovačkim novinskim agencijama tijekom boravka u Sarajevu.

U Sarajevo je doputovao kako bi sudjelovao na redovitoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), kojega čine najznačajnije zapadne zemlje te Rusija i Turska.

Sankcije Dodiku, koje podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje njegove imovine na američkom tlu te zabranu američkim državljanima da s njim posluju, uvedene su početkom 2017., a Palmer je podsjetio kako su one rezultat “antidaytonskog djelovanja” sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH.

Po Palmerovim riječima, od Dodika se u Washingtonu očekuje da potvrdi kako podržava teritorijalni integritet BiH odnosno ne zagovara secesiju Republike Srpske.

Američka je vlada uoči listopadskih izbora sankcije nametnula i Nikoli Špiriću, potpredsjedniku Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a Palmer je podsjetio kako je to učinjeno zbog Špirićeve umiješanosti u korupciju, za koju je istaknuo kako “nagriza BiH” i potkopava vjerodostojnost vlasti u njoj.

U oba slučaja nametnute sankcije imaju za cilj pokazati koliko je Washingtonu stalo do potpore miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu, istaknuo je visoki američki dužnosnik.

FOTO: HINA/ FENA/ ua

Tagovi: nikola špirić, palmer, sad, sankcije,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE