Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Dodik: SNSD i HDZ BiH sigurno sudjeluju u novoj vlasti, čeka se odluka bošnjačke strane

"HDZ je najbolji predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda u političkom smislu", rekao je Dodik

Objavljeno 12.11.2018
Lucija Tokić

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je kako je sigurno da će u novu vlast u toj zemlji na temelju rezultata listopadskih izbora ući njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH, kao autentični zastupnici izborne volje Srba odnosno Hrvata, no i dalje je nejasno tko će biti dio vladajuće većine s bošnjačke stranke jer tamo još nisu donesene ključne odluke o tome tko će s kim koalirati, objavile su danas banjolučke “Nezavisne novine”.

HDZ NAJBOLJI PREDSTAVNIK HRVATSKOG NARODA

Dodik je u intervjuu ovom listu kazao kako je s njegovog stajališta “HDZ najbolji predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda u političkom smislu”.

“Vidjet ćemo kakve su njihove namjere”, kazao je Dodik uoči najavljenog sastanka s čelnicima HDZ BiH, koji bi se tijekom dana trebao održati u Istočnom Sarajevu.

PREGOVORI S BOŠNJAČKE STRANE

S obzirom na to da među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko članstvo još nisu okončani pregovori o mogućim koalicijama Dodikov komentar je bio kako bi svatko onaj tko osigura potrebnu većinu u Federaciji BiH trebao postati partnerom u vlasti i na državnoj razini.

Iako je, uz SNSD i HDZ BiH, jedan od tri razmjerna pobjednika izbora u BiH i bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), ona je suočena s mogućnošću da prijeđe u oporbu jer s njom ne želi koalirati niti jedna veća stranka građanske ili lijeve orijentacije, a bez takve koalicije SDA ne može osigurati stabilnu parlamentarnu većinu koja joj je potrebna za uspostavu vlasti u Federaciji BiH.

Dodik je ranije kazao kako je njemu svejedno hoće li mu partner s bošnjačke strane biti SDA ili blok okupljen oko Socijaldemokratske partije (SDP BiH).

DJELOVANJE U SMJERU STABILIZIRANJA POLITIČKIH PRILIKA

U pomirljivom tonu Dodik je za list kazao kako kao član Predsjedništva BiH želi djelovati konstruktivno i raditi na stabiliziranju političkih prilika u zemlji s ciljem da BiH funkcionira kao “zajednica dva entiteta i tri naroda” i bez miješanja predstavnika međunarodne zajednice u unutarnje procese.

“Očekujem da Predsjedništvo bude epicentar svih političkih institucionalnih zbivanja u BiH. Očekujem da se sva tijela (vlasti) stave u funkciju Predsjedništva BiH onako kako je to predviđeno ustavom i vjerujem da je to moguće”, kazao je Dodik, koji bi po ustaljenom sustavu rotacije trebao postati i prvim predsjedateljem državnog vrha u novom sazovu, kada to tijelo bude i formalno konstituirano idućeg tjedna.

(Hina)

foto: Screenshot YouTube

Tagovi: BiH HDZ, Milorad Dodik, SNSD,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE