Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada jesen

Dođite “vidjeti” izložbu “Mrak posao”..

Gledamo, a ne vidimo.. Evo nam prilike - izložba "Mrak posao", koja "usmjerava pogled" na slijepe i slabovidne osobe te na poteškoće u njihovom zaposlenju

Objavljeno 17.10.2018
Josipa Maksimović

Izložba “Mrak posao”, koja tematizira stručno osposobljavanje i zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba, otvara se u četvrtak u Tiflološkom muzeju u Zagrebu.

“Pravo na zaposlenje, pravo na rad, osnovno je ljudsko pravo, dakle pravo svih ljudi pa tako i osoba s invaliditetom. Osobe s oštećenjem vida čine skupinu s izrazito otežanim uvjetima zapošljavanja čak i među osobama s invaliditetom”, ističe se u najavi izložbe.

Kronološkim slijedom predstavit će se građa o njihovu osposobljavanju za rad kao i građa o specifičnim zanimanjima kojima su se u prošlosti bavili.

Među ostalim, izložit će se originalni predmeti iz fundusa Tiflološkog muzeja, što su ih slijepe osobe izradile u radionicama za osposobljavanje, kao i stara telefonska centrala na kakvoj su radili, što je i radno mjesto s kojim ih javnost još uvijek najčešće povezuje.

Po riječima autorice izložbe Nevenke Ćosić, predrasude prema mogućnostima slijepih mijenjale su se tijekom vremena, ali ni do danas nisu nestale. “Ova izložba malen je napor u borbi protiv tih predrasuda i afirmaciji slijepih osoba u svijetu rada”, ustvrdila je.

Kako je podsjetila u najavi izložbe, organizirana skrb o slijepima u Hrvatskoj započela je otvaranjem Zavoda za odgoj slijepe djece u Zagrebu, 1895. godine, a nešto kasnije otvorena je, u prostorijama bivšeg Društva sv. Vida, prva škola za stručno osposobljavanje slijepe i slabovidne omladine, čime je počelo obrazovanje i profesionalna rehabilitacija slijepih osoba.

Najprije su se izučavali stari klasični zanati kao što su košaraštvo, četkarstvo, metlarstvo, užarstvo, a nakon Drugog svjetskog rata, razvojem industrije, javljaju se i drugi poslovi, primjerice u tvornicama i jedan od najpopularnijih – rad na kućnim telefonskim centralama. Danas je situacija drugačija, a slabovidne i slijepe osobe mogu se baviti različitim zanimanjima.

Izložba je otvorena do 21. prosinca.

(Hina)

Tagovi: izložba, Mrak posao, slijepi i slabovidni, zagreb,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE