Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Dok u zračnoj luci Split vladaju robovlasnički odnosi vlada donosi pravilnike o lakšem uvozu radne snage

Zbog čega se dopuštaju robovlasnički odnosi dok se u isto vrijeme donose pravilnici kako lakše uvesti radnike iz inozemstva?

Objavljeno 06.07.2019
Marko Babić

Ispred Zračne luke Split, saborski zastupnik Miro Bulj jutros je održao konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na aktualnu temu vezanu za neisplatu plaća i prava radnica koje su angažirane u Zračnoj luci Split.

„Evo me ispred Zračne luke Split, u sred turističke sezone, gdje se svi hvale velikim brojem turista, porastom broja letova, međutim s druge strane ne spominju da ovdje vladaju robovlasnički odnosi prema ženama koje rade kao čistačice, a kojima tvrtka IOS – krovni vlasnik „Duda“, redovito ne isplaćuje plaće. Moram istaknuti da su osnivači Zračne luke Split: Republika Hrvatska, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Kaštela, Grad Trogir, Grad Split. Pitam se tko od njih brine o pravima radnica koje čiste zrakoplove, putničke terminale i sve ostale objekte u zračnoj luci Split? Gdje je ovdje zaštita žena, gdje je ovdje Istanbulska konvencija na koju se mnogi pozivaju dok ove žene u sramotnim uvjetima rade na + 40?

Neprihvatljivo je da nitko o ovom problemu nije vodio računa, NEDOPUSTIVO je da bilo tko od osnivača Zračne luke Split dopušta takav tretman radnica, to tim više što se ujedno radi o gradovima i Županiji iz koje te radnice uglavnom dolaze i u kojima nastoje živjeti od svoga rada“, naglašava Miro Bulj.

Miro Bulj naveo je da iz financijskih izvještaja za 2018. god. vidljivo da je tvrtka koja je čistačicama poslodavac poslovala s dobiti, te da je vidljivo da na dan 31. prosinca 2018. godine nisu uplatili potrebna porezna davanja i doprinose na plaće, te su obveze iznosile 1,77 mil kn, tj. plaćeno je samo 50% svih potrebnih davanja.

„Znači, tvrtka IOS posluje s dobiti, a ne plaća doprinose! Kako to nitko ne nadgleda, ako jedan laik dođe do ovog zaključka, kako ne dolaze ostala gospoda kojima je to posao!

Strašne su i zabrinjavajuće primjedbe radnica za koje sam saznao, nije pitanje uvjetno rečeno SAMO kašnjenja plaće i doprinosa već uvjeta rada i tretmana tih radnica, pitanje je i osnove ljudskosti. Zamislite kada onome tko radi za 3.000 kuna kasnite s uplatom plaće, ne plaćate doprinose, to traje mjesecima i nikoga nije briga, kada traže svoje platne liste bahato ih se upućuje da sjednu na avion i idu po njih ako im trebaju, dakle onim radnicama koje rade ponekad i do tri sata ujutro za 3.000 kn ili na 40+ stupnjeva. Jedino rješenje je da se pod hitno svi uključe i zauzmu za ove žene, a ja poručujem ovdje županu, gradonačelnicima, ministru, a pogotovo ženama da neće biti same“, rekao je Miro Bulj.

Za kraj je istaknuo da je uputio službeno pitanje ministru Butkoviću te premijeru Plenkoviću gdje ih je između ostalog pitao: “Zbog čega se dopuštaju robovlasnički odnosi dok se u isto vrijeme donose pravilnici kako lakše uvesti radnike iz inozemstva“, te naveo da je 19.3.2019. god. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima obišao radove na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala Zračne luke Split, i naglasio da je šteta što s njim nije tada išao i Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić!

Tagovi: Miro Bulj, radna snaga, radnici, split, uvoz radnika,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE