Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Dosad 12.000 izbjeglica uz premije dobrovoljno napustilo Njemačku

Sve više odbijenih tražitelja azila u Njemačkoj koristi program pomoći „StarthilfePlus“ kojim njemačka vlada financijski pomaže one koji se dobrovoljno žele vratiti kućama

Objavljeno 05.07.2018
Alan Srčnik

Sve više odbijenih tražitelja azila u Njemačkoj koristi program pomoći „StarthilfePlus“ kojim njemačka vlada financijski pomaže one koji se dobrovoljno žele vratiti kućama,  prenose u četvrtak njemački mediji.

„Dosad je oko 12.000 izbjeglica napustilo Njemačku nakon isplate premije. Više od 1.500 osoba je zemlju napustilo i prije završetka obrade zahtjeva za azilom“, stoji u priopćenju njemačke vlade, objavljenom na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu, u koje je dobio uvid njemački ured francuske agencije AFP, čije izvješće prenose njemački mediji.
Program „StarthilfePlus“ pokrenut je u veljači 2017. i namijenjen je onim izbjeglicama tj. tražiteljima azila koji imaju „male ili nikakve“ izglede za stjecanje dugotrajne boravišne dozvole u Njemačkoj. Novčanim poticajima ove osobe se želi privoljeti na „brzo i dobrovoljno napuštanje zemlje“.
Financijska pomoć se kreće od 800 do 1200 eura po odrasloj osobi, a za djecu ispod 12 godina je predviđena polovina tog iznosa. U slučaju da cijele obitelji napuštaju zemlju predviđeno je dodatnih 500 eura po obitelji.
Najviši iznos, 1200 eura, je predviđen za one koji se odluče na dobrovoljan povratak u zemlju porijekla i prije isteka procesa obrade zahtjeva za azilom. One osobe kojima je odbijen zahtjev za azilom a odreknu se pravnih sredstava tj. tužbe protiv ove odluke, dobivaju po 800 eura.
Dosad su ovu pomoć najviše koristili državljani Iraka, iza kojih slijede žitelji Rusije i Afganistana.
Parlamentarna stranka Ljevica žestoko je kritizirala ovaj program njemačke vlade.
„Kao da i samo poticanje na odlazak u zemlje u kojima bjesni rat nije dovoljno grozno, nego se još isplaćuju i novčane premije. To je vrhunac cinizma“, rekla je Ulla Jelpke iz stranke Ljevica.
Ministarstvo unutarnjih poslova je odbacilo kritiku stranke Ljevice i ustvrdilo da cijeli program počiva na dobrovoljnom načelu i najavilo nastavak financijske pomoći.
Jedan od glavnih zadataka koji si je nova njemačka vlada postavila kada je u pitanju izbjeglička politika je učinkovitije i brže protjerivanje osoba koje su bez pravnog temelja za boravak u Njemačkoj.

(Hina)

Tagovi: izbjeglice, njemačka, pomoć, povratak,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE