Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

dr.sc. Ines Strenja Linić: “Kujundžić je loš ministar. Neka se vrati poslu liječnika”

Ines Strenja Linić dr.sc., može izdržati razne životne prilike, ali ... slobodno je uvjerenje, Kujundžića ne može više vidjeti ni nacrtanog ...

Objavljeno 17.08.2018
Alan Srčnik

Ines Strenja Linić dr.sc., može izdržati razne životne prilike, napade i objede. Za njom je više od 1.500 dana bojišta, hitne službe i ratne kirurgije. Ali, Plenkovićevog ministra zdravstva Kujundžića, slobodno je uvjerenje, ne može više vidjeti ni nacrtanog. Kao liječnica liječniku poručuje – Vrati se poslu, loš si ministar!

Tragična smrt mladića u Zaprešiću i sporna hitna medicinska pomoć, otvorila je nekoliko ključnih problema hrvatskog zdravstva, piše Most NL u svom priopćenju. Saborska zastupnica Mosta dr. sc. Ines Strenja Linić i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, prva je ispred mostovske ekipe, a sa stručnog stajališta krenula ‘u juriš’ reforme sustava. Na putu joj stoji, veli – Kujundžić.

Pitanje reforme je ‘zapaljivo’ za Strenju Linić. Strastvena je u ideji pomoći ljudima i očuvanju dostojanstva struke, ali i u razgovoru o sitnim ljudskim potrebama unutar sustava, potrebama pacijenata … Telefonski poziv novinara bio je ‘hepo kocka’. A Strenja Linić svakako ima legitimitet progovoriti o temi u proljeće 2016. godine načinjene reforme hitne medicinske pomoći, koju je ministar Kujundžić, tvrdi samo trebao uzeti u razmatranje, a  ne spremiti u ladicu.

– Dokument je sačinila reformska skupina liječnika i medicinskih tehničara koji dobro poznaju sustav. Upozorila sam ministra na to čim je stupio na dužnost, ali nažalost, nije učinjeno ništa. Ne činjenje! To je jedan od razloga zašto je mladić umro. Nevjerojatna je lakoća ignorancije koju vidimo sve ovo vrijeme otkad je ministar Kujundžić na čelu jednog od najznačajnijih ministarstava – rekla je saborska zastupnica Strenja Linić, otvarajući sljedeću izjavu rečenicom kako premijer nije učinio ništa, nije smijenio ministra i kako sada slijedi iznošenje još više točaka zbog kojih ministar zdravstva mora ići …

– Čekali smo vidjeti hoće li biti smijenjen. Nije! Navesti ću za koji dan 50 točaka zbog kojih mora otići. Nije sve samo u Zakonu koji kasni. Ima toga itekako puno više. Jer, nije usvojena helikopterska služba. Pa s ovom logistikom smo išli u rat … Nije prihvatio ni projekt o specijalizacijama i usavršavanju medicinskih tehničara … – počela je s nabrajanjem dr.sc. Strenja Linić, dodajući kako će uskoro biti objavljeno sve što mu se zamjera.

Nikada nisam rekla da je Kujundžić loš liječnik. On je vrhunski liječnik. Ali je loš ministar! Loooš!

– Nije se pobrinuo za ništa. Nije učinio niti jednu mjeru. Uzimala sam stanke u Saboru, sazivala tematske sjednice, tražila načina da se zadrže sestre koje odlaze, da se promijeni školovanje. Masu stvari nije odradio. Javna nabava ne radi, a da ne govorim da je podzakonskim aktima mogao riješiti puno toga – nizala je strastveno dr.sc. Strenja Linić, ukazujući kako se i puno ranije mogao prevenirati zaprešićki slučaj …

– Jednim aktom je mogao dati mogućnost sestri ili tehničaru da pomogne svakom čovjeku. Ovako, ako nema liječnika, oni mogu ili kršiti Zakon ili ne pomoći. A brojni znaju i mogu. Ali, ne smiju. To je mogao Kujundžić aktom riješiti i omogućiti. Nije! Nego je T2 zaista postao samo transportni tim.

– I da ponovim. Nikada nisam rekla da je Kujundžić loš liječnik. On je vrhunski liječnik. Ali je loš ministar! Loooš!

* Naš narod voli liječnike. Starija populacija je naročito sumnjičava u ustanovama kada neki postupak provode sestra ili tehničar. Kako će bilo koja Vlada liječnike izmjestiti iz kola hitne pomoći, a da to nacija shvati? Jer, reforma predviđa svjetske primjere obučenih tehničara i liječnika spremnog u sali …

Moje prvo radno mjesto je bilo Hitna služba. Sve sam učila od tehničara!

– To samo treba jasno iskomunicirati s javnošću. Taj prijedlog reforme je zastupljen u 90 posto slučajeva u svijetu. Najviše liječnik može učiniti u bolnici, a najmanje u kolima. U kolima su lijekovi i tehničar. I on ih mora moći dati. Liječnik je tu nepotreban. Potrebno je stabilizirati pacijenta i dovesti ga liječniku na obradu. Moje prvo radno mjesto je bilo Hitna služba. Sve sam učila od tehničara! Otišla sam potom u rat, opet radila u hitnoj. Sada sam neurolog, koji opet radi hitna stanja. I uvijek ovisiš o srednjem kadru. Oni su moćni i znaju – nizala je dr.sc. Strenja Linić

* Čitajući neke od komentara čitatelja na portalima koji su pisali o zaprešićkoj tragediji, ponavlja se sumnja nacije o procjenama dispečera. Hoće li poslati T1 ili T2, kakvo je stanje pacijenta … Što mislite o tome?

Dispečeri mogu biti samo oni koji su se prethodno jako dobro dokazali na terenu

– I to sam radila. Da, to je vrlo težak posao. Kao kontrola leta. Uvijek ćete imati situacije kada se na dva kraja županije pojavi hitno stanje, a onda u sredini prometna nesreća. I što tada učiniti? Imate dvoja kola i tri incidenta!?  zato dispečeri mogu biti samo oni koji su se prethodno jako dobro dokazali na terenu – zaključila je dr.sc. Strenja Linić.

Kujundžiću još na teret stavlja ‘robovlasničke ugovore’ s liječnicima, pripravnički staž od još godinu dana kojeg su poželjeli liječnici … a on nije riješio.

Foto: Hina (multimedija, snapshot iz videa)

Tagovi: dr.sc. stenja linić. kujundžić, hitna pomoć, hitna služba, smjena,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE