Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Društvo Bosch kreće s masovnom primjenom vodika: tehnologija za klimatski neutralne tvornice i promet bez ugljika

Društvo Bosch pridružuje se pokretu za razvoj gospodarstva temeljenog na vodiku

Objavljeno 25.05.2022
Andrija Lukretić

Društvo Bosch daje svoju potporu pokretu za razvoj gospodarstva temeljenog na vodiku: „Na putu prema klimatski neutralnoj budućnosti moramo omogućiti energetski intenzivnim industrijama prelazak na obnovljive izvore energije. Vodik će biti ključni element sigurnosti opskrbe”, rekao je Rolf Najor, član uprave društva Bosch i voditelj proizvodne tehnologije koji je odgovoran za industrijsku tehnologiju. Društvo Bosch može ponuditi tehnologiju koja je potrebna kako bi se vodik upotrebljavao u raznim sektorima. Društvo razvija gorive ćelije za mobilne i stacionarne primjene, oprema stanice za punjenje vodikom kompresorima i proizvodi vodik u vlastitim postrojenjima. Osim toga, društvo Bosch planira ući u sektor komponenata elektrolizatora. „Tehnologije temeljene na vodiku prenosimo iz laboratorija u industrijsku praksu – na ceste i u tvornice”, rekao je Najork. Putem novoosnovane projektne jedinice društvo Bosch stavlja svoju stručnost u području vodika na raspolaganje drugim društvima. Svoje će aktivnosti povezane s vodikom predstaviti na sajmu Hannover Messe od 30. svibnja do 2. lipnja.

Ugljično neutralna proizvodnja: prvi ciklus proizvodnje vodika u Homburgu

U svojem glavnom postrojenju na principima Industrije 4.0 u Homburgu u Njemačkoj društvo Bosch pokazuje kako bi ciklus proizvodnje vodika mogao izgledati u tvornici budućnosti. Elektrolizator proizvodi zeleni vodik s pomoću obnovljive energije. Taj će se vodik zatim upotrebljavati u proizvodnim postupcima i mobilnosti, a vozila s gorivim ćelijama pune se vodikom koji je već komprimiran s pomoću tehnologije društva Bosch. Stacionarna goriva ćelija koju je razvilo društvo Bosch pretvara vodik u toplinu i električnu energiju za industrijske postupke. Tokovima energije u postrojenju upravlja se u skladu s potražnjom s pomoću softvera za Industriju 4.0 društva Bosch. Energetska platforma već se upotrebljava u više od 120 postrojenja društva. Otprilike 90 % svjetske potrošnje energije društva Bosch otpada na proizvodne postupke. To stavlja društvo u povoljniji položaj: „Neprestano poboljšavamo svoj ugljični otisak. Kao naše glavno postrojenje na principima Industrije 4.0, Homburg igra vodeću ulogu u našoj svjetskoj proizvodnoj mreži. Sustavno smanjujemo lokalnu potrošnju energije, a tu energiju proizvodimo iz obnovljivih izvora koliko god je to moguće. Moramo podešavati obje te varijable,” rekao je Najork.

Stanica za punjenje vodikom: društvo Bosch ulazi u partnerstvo s društvom Maximator Hydrogen

Rješenje za komprimiranje vodika za stanice za punjenje, spremnike i cjevovode koje su razvili društva Bosch Rexroth i Maximator Hydrogen također će se isprobati u postrojenju u Homburgu. Društva Bosch Rexroth i Maximator Hydrogen žele učiniti tu tehnologiju dostupnom za 4000 stanica za punjenje vodikom do 2030. godine. Tada bi jedna od tri postaje za punjenje vodikom u svijetu bila opremljena komponentama društva Bosch. „Industrija postavlja temelje za klimatski neutralnu budućnost. Industrijska tehnologija društva Bosch isporučit će ključne komponente za međusektorsku, ekološku transformaciju gospodarstva i društva”, rekao je Najork. Društvo Bosch Rexroth oprema kompresore vodika skalabilnim rješenjima sustava za koje nije potrebno puno održavanja s elektrohidrauličnim pogonima, energetskom elektronikom i automatskim izmjenama brtvi. Asortiman društva trenutačno obuhvaća pogonske jedinice od 75 do 250 kilovata. To operatorima stanica za punjenje daje povoljan izbor kada se upuštaju u tehnologiju vodika, kao i priliku da rješenja prilagode svojim potrebama. U usporedbi s ostalim opcijama dostupnima na tržištu novi kompresori bazirani na spremnicima mogli bi operatorima prepoloviti ukupne troškove vlasništva. Na taj način društva Bosch i Maximator Hydrogen uvelike pomažu ekonomičnoj uporabi zelenog vodika – u osobnim automobilima, gospodarskim vozilima, autobusima i vlakovima.

  • Društvo Bosch pustit će u rad prvi ciklus proizvodnje vodika za integrirane sektore u svojem glavnom postrojenju na principima Industrije 4.0 u Homburgu.
  • Zajedno s društvom Maximator Hydrogen, Bosch Rexroth otvorit će 4000 stanica za punjenje vodikom diljem svijeta do 2030. godine.
  • Društvo Bosch opremit će probnog kupca, društvo Telekom, stacionarnim gorivim ćelijama.
  • Društvo Bosch želi razvijati komponente za elektrolizatore koji proizvode vodik.
  • Društvo Bosch osnovat će projektnu jedinicu koja će pripremati aktivnosti povezane s vodikom za masovnu proizvodnju.
  • Hannover Messe: društvo Bosch predstavit će tehnologiju za primjene vodika na industrijskoj razini.

Distribuirana proizvodnja energije: gorive ćelije za sigurnost opskrbe
Potražnja za energijom raste. Jedan od izazova u tome promjenjiva je dostupnost obnovljivih izvora energije. Tu mogu pomoći stacionarne gorive ćelije s čvrstim oksidima. Distribuirane mikroelektrane fleksibilno se upotrebljavaju tamo gdje se energija zapravo troši, što ih čini idealnima za učinkovitu proizvodnju energije za industriju. U postrojenju u Homburgu sustav gorivih ćelija sada će se upotrebljavati u ciklusu proizvodnje vodika za integrirane sektore. U društvu Power & Air Solutions, podružnici društva Telekom, tehnologija gorivih ćelija društva Bosch prvi se put upotrebljava za napajanje podatkovnog centra. Zajedno s kineskim proizvođačem automobila Weichai i njegovim tehnološkim partnerom Ceres Power, društvo Bosch planira staviti gorive ćelije s čvrstim oksidima na kinesko tržište. Sve u svemu, sada se upotrebljava više od 50 stacionarnih gorivih ćelija društva Bosch na lokacijama društva i njegovih kupaca. Svaki od ovih sustava povezan je s internetom stvari. Tijekom cijelog životnog ciklusa gorivih ćelija podaci se unose u oblak. Tako nastaju digitalni blizanci koji omogućavaju praćenje pojedinačnih sustava u stvarnom vremenu. Društvo Bosch planira pokrenuti proizvodnju stacionarnih gorivih ćelija 2024. godine. Proizvodnja će se odvijati na tri lokacije društva Bosch u Njemačkoj: u Bambergu, Homburgu i Wernauu.

Proizvodnja vodika: društvo Bosch ulazi u sektor elektrolizatora
Društvo Bosch u budućnosti namjerava ne samo isporučivati tehnologiju za komprimiranje vodika i pretvaranje u električnu energiju s pomoću gorivih ćelija nego i sudjelovati u proizvodnji vodika. Društvo sada planira početi razvijati komponente za elektrolizatore. Te jedinice upotrebljavaju električnu energiju kako bi izazvale kemijsku reakciju koja razlaže vodu na vodik i kisik. Ako se električna energija dobiva iz obnovljivih izvora, krajnji je proizvod „zeleni vodik”. Društvo Bosch namjerava do kraja desetljeća uložiti do 500 milijuna eura u masovnu proizvodnju i marketing ključne komponente za proizvodnju vodika elektrolizom: sklopa. Ti se sklopovi kombiniraju s energetskom elektronikom, senzorima i upravljačkim jedinicama kako bi se dobili pametni moduli koji su namijenjeni za razne izlazne snage, veličine i primjene i koji se mogu povezati s oblakom i servisirati putem njega. Društvo se Bosch nada da će svoje pametne module staviti na tržište 2025. godine, a početna pilot-postrojenja bit će opremljena modulima sljedeće godine. Planira uspostaviti partnerstva duž cijelog lanca vrijednosti tijekom razvoja ove tehnologije kako bi što brže moglo ponuditi proizvode spremne za proizvodnju.

Razvoj projekata povezanih s vodikom: društvo Bosch osnovalo je projektu jedinicu
Društvo Bosch igra istaknutu ulogu u uspostavljanju gospodarstva temeljenog na vodiku i aktivno podupire prelazak na alternativnu energiju. Upotrebljava iskustvo i stručnost koju je steklo u masovnoj proizvodnji i digitalizaciji održivih tehnologija te ih čini dostupnima partnerima i kupcima. U tom je kontekstu društvo Bosch uspostavilo jedinicu koja pokreće i razvija projekte povezane sa zelenim vodikom te okuplja različite dionike. Jedan od prvih projekata povezanih s vodikom u projektnoj jedinici je H2Giga. Cilj projekta koji je financiralo njemačko savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja projektiranje je moćnih, izdržljivih i skalabilnih elektrolizatora – uključujući digitalne blizance koji simuliraju korake postupaka u proizvodnji, postavljanju i održavanju.

Tagovi: bosch, Rolf Najor, vodik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE